2022. április 19., kedd

Egy Dimash Qudaibergen koncert margójára - Prága, 2022. április 16.


Két házaspár találkozik a Prágából Budapestre tartó vonaton. Egymással szemben ülnek, és szinte azonnal szóba elegyednek, bár sosem találkoztak korábban. Ám jó mesélő és jó hallgatóság mindegyikük, és sok témát érintenek a több mint 7 órás úton. Hamar kiderül, hogy ugyanaz vonzotta őket Prágába. Nem szokásos turistaként érkeztek, nem a sör, nem a kulináris élvezetek, még csak nem is a helyi látnivalók vonzották őket a cseh fővárosba. Hanem egy koncert.

Mikor a vonat begördül a Nyugati Pályaudvarra, azzal int búcsút egymásnak a két házaspár, hogy gyakorlatilag nem nagy volt a valószínűsége annak, hogy egy nemzetközi vonatjáraton találkozzanak. Hogy mi tette ezt mégis lehetővé? Az a tény, hogy egy kazah kisfiú 5 éves korában elhatározta, hogy világhírű énekes lesz, azért, hogy megismertesse a világgal hazája nyelvét és kultúráját. 

Ez a kisfiú ma már 27 éves. Elképesztő tehetséggel, hangi adottságokkal, zenei tudással és hatalmas munkabírással megáldott fiatal művész. 2017-ben Kínában egyetlen éjszaka alatt világszenzációvá vált, amikor az I Am Singer című műsorban a kanadai-francia Starmania című rockoperából elénekelt egy dalt, az S.O.S-t. A műsorban, amiben kínai sztárénekesek versenyeztek, talán senki sem jósolt sok sikert a meghívott, 22 éves kazah énekesnek, akit senki sem ismert. De csak addig, amíg énekelni nem kezdett. És, ahogy a mondás tartja, a többi történelem. 

Dimash Qudaibergen Arnau elnevezésű turnéjának utolsó állomása Csehország fővárosába vitte a művészt és csapatát, és a világ minden tájáról érkező rajongókat is. Mi is azért tértünk vissza a párommal több év után Prágába a vonaton utazó egyik házaspárként, hogy őt lássuk végre élőben. A 2019-ben vásárolt jegyek eredetileg 2020 márciusára szóltak, de a pandémia közbeszólt, és kétszer kellett egy évvel eltolni a koncert időpontját. 

De végre eljött 2022. április 16., és ott álltunk az aréna előtt egy lelkes magyar társasággal, a Dimash Dears Hungary (DDH) tagjaival. Nagy lelkesedéssel, hatalmas izgalommal, és még nagyobb boldogsággal. Az örömünket csak fokozta, hogy a csapatnak előző nap sikerült átadnia a DDH magyar termékeket tartalmazó ajándékát egyenesen Dimash kezébe, szeretetünk és hálánk jeléül. 

Talán elcsépelt frázisként hat az, hogy "szeretetünk és hálánk jeléül", de messze nem az. Nem az, mert amit Dimash csinál, az több, mint zene. Több, mint művészet. A dalaival, előadói képességeivel, a személyiségével, az általa közvetített értékekkel olyan embereket hoz össze és kovácsol egy közös csoporttá, akik nélküle soha nem szereztek volna tudomást egymás létezéséről. Eltünteti a határokat nem csak országok, nemzetiségek és nyelvek között, hanem nemek és életkorok között is. Amiért szeretjük őt, és hálásak vagyunk neki. Rajongói, a Dear-ek egyetlen hatalmas, közös családot alkotnak, aminek családfője maga Dimash. De nem csak a feje, hanem a lelke is, a szíve, és a motorja. És ezt ő is tudja, hiszen ezzel búcsúzott a koncert végén: "You are my family!" A családom vagytok! 

A koncert fenomenális volt. Dimash fáradhatatlanul, kifogyhatatlan energiával szinte felszántotta a színpadot. Hatalmas alázattal és odaadással szolgálta ki a közönséget. És a közönség élvezte a koncert minden egyes pillanatát. Dimash rövid üdvözlő beszédében azt kérte, hogy élvezzük vele együtt az estét. Kérnie sem kellett, hiszen minden igényt kielégítő élményben volt részünk. Dimash és csapata, a remek zenészekből és énekesekből álló DQ Band igazi zenei csemegét kínált a legfinomabb ínyencségekkel.

Ahogy a közönség már megszokhatta, modern hangszerelésű pop és rock beütésű dalok (Golden, Fly Away, Give Me Your Love, Battle of Memories, S.O.S, Be With Me, War and Peace, Let It Be, Screaming), lírai (If I Never Breath Again, Unforgettable Day, Give Me Love, Quiran Elim, Late Autumn/Ikanaide), majd a klasszikusabb hangzású, nagy ívű művek (Olimpico, Stranger, Ave Maria, Love of Tired Swans, Know, War and Peace), és folk dalok (Daidaidau, Durdaraz) váltották egymást, tökéletes harmóniát alkotva. Angol, olasz, kazah, orosz, francia, kínai és japán nyelven. A kazah dalokat a Dear-ek együtt énekelték Dimash-sal, ő pedig közös éneklésekbe vonta be a közönséget, sőt, még három szólamú kórussá is átalakította. A közönség pedig a tenyeréből evett. 

Hogyan is lehetne másképp, amikor egy olyan karizmatikus előadó tárja ki a szívét és lelkét a nézők felé, aki a hatalmas, hét oktávot elérő hangterjedelmét arra használja, hogy érzelmeket fejezzen ki a dalaival, és érzelmeket váltson ki a közönségéből? Amikor egy olyan művész szórakoztatja a embereket, aki egyik pillanatban úgy áll a színpadon, mint egy - a szó legnemesebb értelmében vett - felsőbbrendű lény, és árad belőle a hang, míg a következő percekben együtt táncol a tánckarral, oszlopra mászik fel, hogy közelebb kerüljön a nézőkhöz, majd leveti a cipőjét, és futtában, zokniban csúszik át a színpad túlsó végébe. Aki egy születésnapos rajongónak, aki virágot visz neki a színpadhoz, elénekli a Happy Birthday-t. Aki az Unforgettable Day-t úgy akarja lezárni, hogy beleénekli, I love my Dears, de a Dears előtt valaki bekiabálja, hogy Dimash, mire ő elneveti magát, és a picit hibás angoljával közli, hogy "it's a very important, seriously moment", majd úgy zárja le a dalt, mint ha nem jött volna közbe semmi fennakadás. 

Aki mindezt olvassa, és hisz a  csillagjegyekben, az talán most bólogat, hiszen Dimash az Ikrek jegyében született. És fel is fedezhető benne a kettősség több téren is. A színpadon a profizmusból és önkontrollból eredő nyugodtság, mellette a felfokozott, energiától kirobbanó izgalmi állapot. A fiatal korát meghazudtoló bölcs világlátás, és a fiatalokra jellemző örök kíváncsiság. A monotonitástűrés, és a soha szűnni nem akaró mozgékonyság. A mély és a hihetetlenül magas hangok. A klasszikus éneklés és a rappelés. A tisztelet megadása minden embertársának, és az egyszerű kazah srác lazasága. A világ sorsáért aggódó művész, és a szabadság után vágyó fiatal.

Ez Dimash. Ez mind Dimash. És még sokkal több. Sokan mondták már előttem, hogy Ő nem csak egy magas hang. Hiszen sajnos sokan így azonosítják Dimash-t: "ja, az az énekes, aki olyan magas hangon énekel". Igen, az, hiszen ez tény. De ez így nem a teljes igazság, mert Ő messze nem csak az az énekes. És nem csak azért, mert a magas hangjai mellett ott vannak a mély baritonig terjedő hangjai. Hanem azért, mert komplex előadóművész, akire nem lehet nem figyelni. Akinek a megértéséhez ki kell nyitni nem csak a fület, hanem a szívet és a lelket is. Mint ahogyan ő teszi minden egyes dalával, amikor elmesél egy történetet, megénekel egy érzelmi állapotot, kitárja a szívét és lelkét, és odanyújta a közönségnek. Amikor a béke mellett emel szót, vagy amikor megölel egy gyereket, a karjába veszi, vagy odaadja neki emlékül a napszemüvegét. 

Dimash sok fellépését és koncertjét néztem végig felvételről. Tátott szájjal, leesett állal csodáltam a tehetségét, a hihetetlenül magas energiaszintjét, és azokat a fantasztikus, szépséges hangokat, amik áradnak belőle. Csodáltam a mozgását, amivel segíti a hangképzést, és a kezével tett kecses mozdulatokat, mintha csak az ujjai is vele énekelnének. Néztem az arcát, amire az érzelmek kiülnek, és olvashatóvá válnak, mint ha csak egy könyvet lapoznék. 

És élőben mindez hatványozottan éri az embert. Dimash-nak hihetetlenül erős kisugárzása van, amint megjelent a színpadon, mintha beszűkült volna a látóterem, és csak őt érzékeltem volna. Pedig valójában pont az ellenkezője történt, kitágította a teret, mindenkit megérintett, és mi elhoztuk magunkkal azt az energiát, amit adott nekünk.
Remélem, hogy amit adott, azt vissza is kapta a közönségtől, hazavitte magával, és most, hogy lezárult az Arnau turné, a jól megérdemelt pihenés után folytatja a munkát, hogy a következő, már megtervezett, illetve elindított projektjei megvalósuljanak.

Azt kívánom, hogy Dimash még nagyon sokáig élje annak az 5 éves kisfiúnak az álmát!

Pici ízelítő a koncertből Dimash hivatalos Instagram fiókjából:

A magyar nyelvű fordítás a Dimash Dears Hungary Facebook oldalán elérhető:

Fotó forrása: DimashNew.com 

21 megjegyzés:

  1. Nagy élvezettel és csodálattal olvvastam az írást ! Minden szava igaz és gyönyörű tájákoztató ! Dimashról , egy alapos , átfogó jellemzés , többek között . Köszönjük TM ! 👌💉💕

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hibás írásom miatt elnézést kérek ! Nagy lendület , kicsi odafigyelés ! 😕

      Törlés
    2. Kedves Jázmin, köszönöm szépen a visszajelzést! Te is ott tudtál lenni Prágában?

      Törlés
  2. TaMara,olvastam az írásodat és már az első mondatoknál jött a " libabőr"... újra átéltem a Koncert minden pillanatát😇💝.Köszönöm Neked!💕Azt kívántad, hogy Dimash még nagyon sokáig élje annak az 5 éves kisfiúnak az álmát!"Én még azt is ,hogy élhessük át még sokszor a koncertjei csodáját és maradjunk meg mindig az Ő nagy ,szerető "családjának"!🙏💗

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Egyetértek veled. Éljük vele együtt az ő, és most már a mi álmunkat még nagyon sokáig!

      Törlés
  3. Szokásodhoz híven most is csodálatosan, szemléletesen írtad le amit átéltél, láttál, hallottál, éreztél,, olyannyira, hogy azt érezhettem,, én is ott voltam és éreztem amit te,, Nagyon köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. Hálás köszönet ezért az írásért. Azt hiszem, a szívem, lelkem ragyog, mert átélhettem ezt a csodát, élőben. Örökké hálás leszek a sorsnak, hogy most élhetek.

    VálaszTörlés
  5. Ismét libabőrös lettem, és átéltem az egészet. Köszönöm, hogy ilyen csodásan leírtad <3 Remélemm a következő koncertre is együtt együnk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon remélem!!! Már most azonnal indulnék :)

      Törlés
  6. thank you for sharing this with us.. what dimash brings us is intangible.. such beauty, grace and humility.. a man with dreams and fortitude... we can't wait to see our first concert of his... discovered him five months ago when i was diagnosed w/ cancer.. there has not been a day that i don't listen and watch the utube video and articles about this gem of a person..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Lana! Thank you so much for sharing your thoughts! Beauty, grace, humility. Yes, your description is perfect. That is Dimash. And that is why we love him so much. I am sorry to hear about your illness :( I wish you full recovery! And I wish you can see him in concert asap!

      Törlés
  7. Nagyon jól megfogalmaztad az érzéseinket,köszönöm szépen,Tamara. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, hogy elolvastad, és köszönöm a visszajelzést :)

      Törlés
  8. Your description made me smile, laugh, cry, and swoon. What a treasure we have in this one man. I'm glad I can see his star rise for surely the world will know him. And more than just know him, he will change the world. One heart at a time. From USA

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thank you so much for your kind words! I think Dimash is not a national but an international treasure. I hope he is constantly conquering more and more people, and that the media of more and more countries will recognize and acknowledge his talent and world-shaping performance. He deserves all the best!

      Törlés
  9. Que bella descripción de lo que fue los conciertos de Dimash...muchas gracias

    VálaszTörlés