2012. február 8., szerda

Happy birthday, Mr. Williams!

Meglepő felfedezést tettem, mikor az imént megnyitottam Josh Groban twitter oldalát, és ezt láttam: "Happy birthday, maestro!!" Ő is ismert valakit, aki ma ünnepel :) Nem kisebb személyiséget, mint John Williams-t, korunk egyik, ha nem a legnagyobb zeneszerzőjét, aki ma 80 éves. Pontosan 1 évvel idősebb, mint nagymamám :)

Szerintem nem igen létezik olyan mozikedvelő ember, aki ne hallotta volna valamelyik fantasztikus zenéjét. Felsorolni is nehéz lenne a filmeket, ezért csak pár darabot említek, de talán ezek a legismertebbek a nagyközönség előtt:
Csillagok háborúja, Cápa, Indiana Jones, Schindler listája, Superman, E.T., Jurassic Park, Reszkessetek, betörők!, Ryan közlegény megmentése, A.I-Mesterséges értelem, Harry Potter és a Bölcsek Köve, Harry Potter és az azcabani fogoly, és így tovább.

Pályája során, tessék kapaszkodni, 47 jelölésből 5 Oscar-díjat, 23 jelölésből 4 Golden Globe-díjat, 42 jelölésből 21 Grammy-díjat, 6 jelölésből 3 Emmy-díjat ("tévés Oscar") és 12 jelölésből 7 BAFTA-díjat (brit díj) nyert. Azt hiszem, ilyen teljesítmény előtt csak fejet lehet hajtani, és csodálkozni, hogyan lehet, hogy "csak" 5 Oscarja van:?! :)

Boldog születésnapot, John Williams!



És, mivel Josh hívta fel a figyelmemet a születésnapra, nem szaladhatok el a tény fölött, hogy Ő énekelte az A.I - Mesterséges értelem című film főcímdalát, a For always-t. Ez a felvétel Josh egyik korai koncertjéből való, 2002-ből, a zenekart John Williams vezényli:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése