2012. április 16., hétfő

Charlie Chaplin

123 éve látta meg a napvilágot Londonban Charlie Chaplin, a zseniális színész, rendező, zeneszerző és nagy nevettető, aki az USA-ban vált világhírűvé némafilmjeivel.

Szeretem a filmjeit, mert zseniálisak. Nem azért, mert a csetlő-botló, gyarló kis ember folyton-folyvást mulatságos, ám sokszor inkább csak annak tűnő helyzetekbe keveredik. Hanem azért, mert mélyebb mondanivalót sugall minden egyes filmje minden egyes jelenete.
Chaplin a némafilmek királya volt, engem mégis az 1940-ben készült, első  hangosfilmjében, A diktátor-ban bűvöl el leginkább, ahol egy borbélyt alakít, aki hasonmása egy véreskezű önkényúrnak.
Azt hiszem, ezt a jelenetet mindenkinek látnia kellene élete folyamán, de főként azoknak, akik a világ sorsát alakítják.



Chaplin filmjei révén vált világhírűvé, de dalokat is szerzett. Így például a Modern idők című filmje egyik dalának, a Smile-nek a zenéjét is ő maga írta.
Sok világhírű énekes énekelte egy pályája során, így Nat King Cole, Tony Bennett, Barbra Streisand, Diana Ross, Michael Jackson, Stevie Wonder, Michael Bolton, Michael Bublé, de én talán Josh Groban-től szeretem a legjobban.

A dal címe Mosolyogj, de a szövege, amit csak hosszú évekkel a dal születése után írtak meg, szívbemarkolóan szomorú.

"Smile though your heart is aching
Smile even though it's breaking."


"Mosolyogj, ha a szíved fáj is,
Mosolyogj, még ha épp összetörik is."


1 megjegyzés:

  1. Bár ismerem több művét, még nem fedeztem fel magamnak Chaplint, de a Smile-t annál inkább. És Josh-tól valóban gyönyörű. Még ha minden rendben van, akkor is simán elmorzsolok egy könnycseppet, míg hallgatom. Ha meg nem kerek a világ... bömbölök. :))

    VálaszTörlés