2013. január 13., vasárnap

Főzzünk valamit - Bajor tyúk

Ha valaki szereti a kissé pikáns ízeket, akkor a bajor tyúk receptjét neki találták ki. Nagyon finom, könnyen elkészíthető, és nem igényel nehezen beszerezhető hozzávalókat, sőt, egészen biztos vagyok benne, hogy minden háztartásban megtalálható minden fűszer, ami kell hozzá.
Lényeg, hogy ne csirkét vásároljunk, hanem tyúkot, vagy kakast, mert a húsa teljesen más textúrájú és ízű, erősebb, ízesebb.
 
Hozzávalók:
- 2 egész comb, 2 szárny, 1 egész mell
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó
- 1 kisebb karaláb
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- teáskanálnyi barnacukor
- őrölt vagy durvára darált bors
- őrölt kömény
- őrölt babér
- pirospaprika
- vegeta
- só
- sör
- olaj
- liszt
- mustár
 
Elkészítés:
A húst, a kockára vágott zöldséget (hagyma nélkül) tálba tesszük, borssal, köménnyel, babérral, vegetával megszórjuk, és felöntjük sörrel, hogy ellepje. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy az ízek átjárják a húst.
 
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és olajon üvegesre pároljuk. Rászórjuk a cukrot, hogy karmellizálódjon, majd beledobjuk a felaprított fokhagymát. Rátesszük a lecsepegtetett húst, és picit megpároljuk. Ezt követően hozzáadjuk a  zöldséget és tovább pároljuk pár percig. Majd megszórjuk 1-2 evőkanálnyi liszttel (ettől a lé besűrűsödik), és felöntjük sörrel, szükség szerint vízzel pótoljuk, hogy ellepje a húst. Ízlés szerint tovább fűszerezzük, cseppnyi mustárt adunk hozzá. Közepes lángon, kb. 2 óra alatt készre főzzük.
Főtt tésztával tálaljuk.
 
Jó étvágyat!

 
***
 
If somebody likes the piquant flavor, then the Bavarian hen is for her/him. It’s delicious, easy to make, and doesn’t need special ingredients, actually I am sure all of the necessary spices can be found in every household.
The main point is buying hen not pullet, because the consistency and tasty of its meat is stronger and more delicious.
 
Ingredients:
-        2 chicken-legs, 2 wings, 1 whole chicken breast
-        2 carrots
-        2 turnips
-        a small celeriac
-        a small onion
-        a small kohlrabi
-        2 cloves of garlic
-        teaspoons of brown sugar
-        ground black pepper
-        ground cumin
-        ground bay-leaf
-        ground red paprika
-        salt
-        beer
-        oil
-        flour
-        mustard

Preparation:
 
Put the meat and the chopped vegetables (without onion) into a bowl with the pepper, cumin, bay-leaf, salt and pour it on with the beer. Put it in the fridge for a night.
Heat the oil in a pan/pot and add the chopped onion to it, after it the brown sugar to caramelize and the chopped garlic. Put the meat to the pan, then the chopped vegetables and stew it in its own sauce for a few minutes. Then add the flour to it (it thickens the juice) and pour the beer (and water if it necessary) on the pen. Add spices, salt and mustard to taste. Cook it on flame of medium height ca. for 2 hours.
Serve it with pasta.

Bon apetit!
 
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése