2015. február 3., kedd

Joël Dicker: Az igazság a Harry Quebert ügyben - könyvajánló


A sikeres, fiatal szerző, Marcus Goldman írói válsággal küzd. Hátrahagyva fényűző, ugyanakkor sekélyes, normális emberi kapcsolatokat nélkülöző életét, egy nyugodt kisvárosba, Auroraba menekül egy időre, hogy egykori tanára és örök barátja, Harry Quebert házában megtalálja végre a választ arra, miért nem képes új regénybe kezdeni. Az ihlet reményében érkezik öreg mentorához, de az ihlet helyett egészen mást talál: Harry 33 évvel korábban, 34 évesen szerelmes volt egy kamaszlányba. A nagy Harry Quebert, az ünnepelt írófejedelem, egyetemi tanár, mindenki kedvenc könyvének, A bajok eredetének írója pedofil lett volna?

Marcus visszatér New Yorkba, de még fel sem ocsúdik az első döbbenetből, amikor Harry kétségbeesve hívja fel telefonon, hogy egykori szerelme, Nola meghalt. Majd jön az újabb, minden eddiginél nagyobb ökölcsapás: a 33 éve eltűnt lány maradványai egy kertészeti munka során Harry kertjének földjéből kerülnek elő. Az idős írót letartóztatják gyilkosság vádjával, Marcus pedig, aki meg van győződve barátja ártatlanságáról, visszautazik Aurorába, beköltözik Harry házába, és nekilát, hogy saját maga göngyölítse fel a szálakat, amik szerinte elvezetnek a 15 éves Nola valódi gyilkosához. Az ügyben nyomozó Gahallowood őrmester - a kezdeti ellenszenv után - elfogadja alkalmi társául a kotnyeles írót, hogy együtt derítsék ki, ki és mi állt a kislány eltűnése és meggyilkolása hátterében. 

A nyomozás során egyre több furcsaságra derül fény, a kisváros lakóiról sorra derül ki, hogy titkolnak valamit, és senki sem az, még Nola sem, akinek első látásra tűnik. Szinte nincs a városban olyan, akinek ne lett volna valamilyen kapcsolata a lánnyal, de egy kérdésre senki sem tudja, vagy nem akarja megadni a választ: ki ölte meg a lányt?
Marcus dolgát tovább nehezíti, hogy a kiadója perrel fenyegeti, amennyiben nem adja le időben a következő regényének kéziratát. Majd megszületik az ötlet: Marcus írja meg a Harry Quebert-ügy történetét, amivel nagyot kaszálhatnak, hiszen Amerikában minden sajtóorgánum ezzel a témával foglalkozik. 

A nyomozás során - több idősík között ugrálva - követhetjük a kisváros lakóinak sorsát, jelenükre nagy hatással bíró múltbéli döntéseiket, tetteiket, megismerhetjük egy mentor és tanítványa barátságának történetét, és tanúi lehetünk egy új regény születésének is. 
Az új regényben kibontakozó történet egy tragédiába torkolló szerelmi szálat követ végig, ami számtalan módon gubancolódik össze, ahogy újabb és újabb személyek lépnek be a 33 évvel korábbi események sodrába. A két nyomozó egyre furcsább és baljóslatúbb dolgokat fed fel, míg végül két hónap alatt megoldják az ügyet ... vagy mégsem? Mindenesetre az új regény megszületik, de mikor is van vége egy történetnek? Amikor az élet úgy hozza, mert mindig merülhet fel újabb kérdés, újabb tény.


Aki izgalmas, olvasmányos regényt keres, és közben bepillantást is szeretne nyerni az írók és a kiadók világának kulisszái mögé, annak szívből tudom ajánlani Az igazság a Harry Quebert ügyben című alkotást. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése