2019. december 17., kedd

Dimash Kudaibergen - If I Never Breath Again (magyar fordítás)


Imádom a "nagyot éneklős" dalokat, és aki ismeri Dimash-t, ezt a csodás, fiatal kazah énekest, az jól tudja, hogy ő pedig imád nagyot énekelni. De vannak olyan dalok, amik akkor is megborzongatják az ember testét, lelkét, ha halkan, gyengéden szólnak, és nincs bennük vokális akrobatika. Az If I Never Breath Again ilyen.

A dal nem Dimash számára íródott, akkor ismertem meg, amikor egy kínai műsorban elénekelte. A tévé show lényege, hogy olyan, pár nap alatt készített rövidfilmeket mutat be, amikhez három dolog kell: egy dal, egy rendező, és egy énekes. Dimash filmjének alapját az If I Never Breath Again adta, és egy szerelmi történetről szól, ami picit futurisztikus, szomorú, de happy end-del zárul. 

A dalt Mark Masri jegyzi, és szívfacsaró története van. A szerző által ismert jegyespárról szól. Az eljegyzés után a nőről kiderült, hogy a tüdejét agresszív, gyógyíthatatlan betegség támadta meg. A párja a kórházban feleségül vette, ám a nő pár nap múlva meghalt. 

Dimash mindig jó érzékkel nyúl a dalokhoz, ha feldolgozást készít, és mindig a dal mondanivalójához szabja azt a zenei- és énekstílust, amivel előadja. Ezáltal olyan pluszt tesz hozzá, amitől az újjászületik. Ennél a dalnál azonban az egyszerűségnél maradt, nincs benne nagy vokális bravúr, mégis tökéletes. Viszont van egy markáns különbség az eredeti dal és az ő verziója között: a koncerteken ez a szomorú búcsúdal a köszönet, a hála és a szeretet dalává változik. Egy Dimash-tól a rajongóknak küldött szerelmes levéllé.  

Utolsó lélegzet

Ha megállíthatnám a világ forgását,
Megpróbálnám, ezt tudnod kell!
Ha tudnám, megszüntetném a szíved fájdalmát,
Míg az idő vége nem jön el.

Ha soha többé nem lélegzem,
Egyet mindig tudj!
Ha egyszer mindennek vége,
Tudom, nem kérhettem volna többet.
Nem kérnék semmi többet.

Ha megállíthatnám az égbolt zuhanását,
Ha a hegyeket elmozdíthatnám,
Én eljutnék hozzád,
Kúszva akár.
Hogyan másképp bizonyíthatnám?

Ha soha többé nem lélegzem,
Egyet mindig tudj!
Ha egyszer mindennek vége,
Én nem kérnék semmi többet.

Ha újraélhetnénk mindent,
Semmin sem változtatnék.
Talán megtörnék, de emelt fővel élnék.

Ha soha többé nem lélegzem,
Egyet mindig tudj!
Ha egyszer mindennek vége,
Tudom, nem kérhettem volna többet.
Nem kérnék semmi többet.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése