2011. november 27., vasárnap

Advent




Ma van Advent első napja. Ez az időszak a Jézus születésének ünnepére való felkészülés. Az ünnep eredete az V-VI. századra nyúlik vissza.
Advent a reményteli várakozás, a lelki készülődés ideje. 4 hétig tart, a december 25-e előtti negyedik vasárnappal kezdődik.

Ezek a tények. De nem akarok egyháztörténeti fejtegetésbe belemenni, hiszen, bevallom, nem vagyok vallásos. Ezért, bár gondolom, ezzel nem vagyok egyedül, számomra, és családom számára is, az Advent a Szeretet ünnepére való felkészülés időszaka.
A héten megtettük a lakás karácsonyi díszbe öltöztetésének első lépéseit. A díszített girlandok, karácsonyi gyertya- és mécsestartók, és persze az adventi koszorú, mind-mind elfoglalták a helyüket. És meggyújtottuk az első gyertyát. 
A égőfüzérek felhelyezése az ablakokra, illetve a terasz korlátjára és a tetőre, a ház urának feladata, ami még várat magára. De, ami késik, nem múlik, így meglesz majd az is a maga idejében.

Szeretem ezt az időszakot. Előkerülnek a receptgyűjtemények, a karácsonyi zenék és filmek. Még csak fejben, de lassan összeáll az ünnepi menü, és, ami még fontosabb, eldől a ki, mikor, hol kérdése is. Biztosan más családokban is nagy szervezést igényel annak eldöntése, hogy hol is töltsék a Szentestét? Az első napot. Majd a másodikat. Évekig, míg a gyerekek kicsik voltak, minden második évben utaztunk Karácsonykor, mivel  anyósomék vidéken laktak. Pár éve azonban felköltöztek Pestre, így többé nem utazunk. Már csak az igényel nagy logisztikai feladatokat, hogy melyik napon hová menjünk, illetve ki jön hozzánk?
De, előbb-utóbb minden a helyére kerül, és nincs más hátra, mint megélni a Szeretet ünnepét, a szeretteink körében.

4 megjegyzés:

  1. Szeretnivaló ez az időszak. :)
    Nálunk is megy a szervezés minden évben, de lassan beállunk egy állandó forgatókönyvre.
    Menü kitalálva, mikor-hol kitalálva, lakás feldíszítve, az első gyertya is meggyújtva.
    Aranyos a koszorútok. :)

    VálaszTörlés
  2. Mi még nem találtuk ki, hogy mikor és hol? :) A menü alakul.
    A koszorúban csaltam, ez nem a miénk. Szabadságolta magát a fotós :) Majd kicserélem a képet :D

    VálaszTörlés
  3. Anita, kicseréltem a képet: ez a saját adventi koszorúnk :)

    VálaszTörlés
  4. :))))
    Szép! És milyen ötletes! :) Jók azok a gubicsok, vagy mik rajta.

    VálaszTörlés