2011. november 6., vasárnap

Habos tekercs

Azt hiszem, más is egyetért velem, ha azt mondom, néha az egyszerűbb a nagyszerűbb. Így van ez az ételek esetében, jelen esetben a sütemények háza táján is. 
Igazság szerint nem vagyok nagyon jó barátságban a habos süteménnyel, még akkor sem, ha mint tudjuk, "jaj, de jó!". A cukrászok által készített habos műremekek jobban vonzanak, mint a házilag készített társaik, viszont egy-egy kelt tésztából készült házi sütemény kenterbe tudja verni nálam a legszebb, legfinomabb cukrászati csodát is. Furán hangozhat, tudom, de ez van :)
Gyerekkorom kedvence egy egyszerű habos tekercs. Igen, habos, de nem ÚGY habos :)) Elkészíteni azért annyira nem egyszerű, lévén kelesztett tésztáról van szó, tehát nem elegendő összekavarni a hozzávalókat, mint a piskóta esetében, hanem gyúrni kell. Nosza, lássuk, mi kell hozzá.

Hozzávalók (1 tepsihez):

Tészta:
40 dkg liszt (fele finom, fele rétes)
25 dkg margarin
3 db tojás sárgája
reszelt citromhéj
3 dkg élesztő tejben futtatva

Töltelék:
5 db tojás fehérje
kb. 30 dkg porcukor
1 csomag vaníliáscukor

A margarint belemorzsoljuk a lisztbe, amibe én szoktam szórni egy kevés cukrot, beleszórjuk a citromhéjat, majd a felfuttatott élesztővel és a tojások sárgájával összegyúrjuk a tésztát, szükség szerint használunk még lisztet. Két kis cipót formálunk az összedolgozott tésztából, és picit pihentetjük, kelesztjük.
A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd a vékonyra nyújtott tésztára simítjuk. A tésztát feltekerjük, és kb. 3 cm vastagságú darabokra felvágjuk. A pici tekercseket picit formázzuk, margarinnal kikent tepsibe tesszük, hézagot hagyva közöttük, mert a sütőben dagadnak, a tetejüket megkenjük a maradék habbal. Gázsütő 3-4-es fokozatán, középen, nagyon világosra sütjük.
A tojáshabba ízlés szerint kókuszreszeléket vagy darált diót, mandulát, mogyorót is tehetünk.

Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

  1. Jól hangzik. És igen egyszerűnek tűnik az elkészítése.
    Mutatsz fotót? :)

    VálaszTörlés
  2. Kókusztekercs a neve mifelénk:)))
    Merthogy kókuszreszeléket teszünk a tojáshabba,amit gőzön verünk fel..ennyi a különbség:)

    VálaszTörlés
  3. Lényeg, hogy apró változtatással új ízt tudunk teremteni, Katám :) És úgy is csuda finom.

    VálaszTörlés
  4. Köszi! :) Veszélyesen jól néz ki. Meg kell csinálnom hamarosan.

    VálaszTörlés