2012. március 4., vasárnap

A világ ízei

Úgy találom, hogy a mexikói konyha hasonlít a magyarhoz :) Hiszen szinte minden hozzávaló megtalálható a magyar konyhában is. Egyszűbb a nyomára bukkanni a hozzávalóknak, mint sok kínai vagy egyéb ázsiai étel esetében, amit ugyanúgy szeretek, mint dél-amerikai társát.
A különbség a mexikói, illetve ázsiai és a magyar konyha között talán inkább az, hogy a megvalósítás, az étel elkészítése többlépcsős. Mi, magyarok, szeretjük egyszerre beletenni a fazékba az összetevőket, és nem babrálunk sokat azzal, hogy előbb ezt megpirítjuk, kivesszük, pihentetjük, majd ugyanabban a zsiradékban megpároljuk a másik összetevőt, kivesszük, és így tovább. Ez a többlépcsős elkészítési mód jellemző mind az ázsiai, mind a mexikói konyhára, úgy tűnik. A különbség, hogy egy kínai egytálétel röpke idő alatt megvan, a mexikói viszont várat magára, mint a magyar ételek. Úgyanis az ázsiaiak szeretnek mindent apró vagy vékony darabra vágni, így gyorsan átsül, megfő minden darab.

A héten egy kínai és két mexikói ételt készítettem el. Íme:

Kínai tészta (adagok nélkül, mert frissen kell fogyasztani. Álljon arányban a hús és a zöldség mennyisége.)
sertés karaj, vékony csíkokra vágva,
két nagy gerezd fokhagyma
kínai gomba
újhagyma
kínai kel
pörkölt mogyoró
tészta
balzsamecet
sós szójaszósz
oliva- és szezámmagolaj

A húst fél órára beáztatjuk fokhagymával megszórt balzsamecet és szójaszósz keverékébe. Majd kevés olajon megpároljuk, hogy színt kapjon, vigyázva, hogy puha maradjon. Kivesszük a húst az edényből és helyére tesszük a gombát, és a kínai kellel megpároljuk. Visszatesszük bele a húst, szójaszósszal és szezámolajjal meglocsoljuk, rászórjuk a mogyorót,  és a 2-3 centisre vágott újhagymát, majd együtt tovább pároljuk pár percig. Üveg- vagy rizstésztával tálaljuk, de használhatunk sima metéltet vagy spagettit, illetve rizst.

Michoacáni  marharagu (4 főre)
1 kg, falatnyira vágott marhahú
2 vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
40 dkg paradicsom
1 1/2 chili paprika
1,5 l marhahúsleves
35 dkg zöldbab
1 csipet cukor
párolt vörösbab
rizs

A húst sózott, borsozott lisztbe forgatjuk, lerázzuk, mjad olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és 2 percig tovább sütjük. Beletesszük a felkockázott paradicsomot és paprikát, felöntjük a levessel és fedő alatt puhára pároljuk, közben folyamatosan zsírtalanítjuk. A főzési idő vége előtt 10-15 perccel beletesszük a zöldbabot a cukorral és készre főzzük. Rizzsel és párolt vörösbabbal tálaljuk.

Fűszeres húsos-zöldséges egytál (4 főre)
50 dkg, 2-3 cm-es korkára vágott sertéshús
olaj
füstölt kolbász
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
zellerszál
1 fahéj törve
2 babérlevél
2 teáskanál szegfűbors
2 sárgarépa
2-3 chili
6 paradicsom
1 l alaplé
2 édesburgonya
1 cső kukorica
1 evőkanál oregánó
bors
liszt
rizs

A vastag karikára vágott kolbászt olajon megpirítjuk, majd kivesszük. A húst sózott, borsozott lisztbe forgatjuk, majd a kolbász zsírján megpirítjuk, majd kivesszük a húst. A zsiradékban üvegesre pároljuk az aprított hagymát és fokhagymát, illetve a felapírott zellerszárat. Hozzátesszük a babért, fahéjat, szegfűborsot, két percig tovább sütjük. Beletesszük a húst, felkarikázott sárgarépát, kockázott paradicsomot, paprikát és felöntjük az alaplével. Felforraljuk, majd kis lángon pároljuk fedő alatt kb. 1 órát, míg a hús megpuhul. Ekkor beletesszük a felkockázott édesburgonyát, kukoricát, kolbászt és az oregánót. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Készre főzzük, risszel tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Vigyorgok, mert éppen délután keresgéltem kínai kaját a neten, ugyanis mi is imádjuk, és szeretném itthon is előállítani a kedvenceket. De a bőség zavara miatt nehéz volt választani, így a tiédet biztos ellopom, kösziiii! :))) :-*
    Viszem a mexikóit is, csípős, babos, kukoricás kaja bármikor jöhet! :D
    Az első mexikóit hogy ejted ki? A mogyoróból sótlant használsz? Köszi, puszi!!!

    VálaszTörlés
  2. Szia! Vigyed csak, jó étvágyat hozzá :)
    Nem tudok spanyolul egy kukkot sem, de úgy tudom, hogy a ch=cs, és a c=k. Talán, de nem biztos :)
    A mogyiból sósat használtam, csak lemostam. Vigyázni kell, mert a kínai a szójaszószos történettel elég sós tud lenni, nem igen igyénel külön sót. Sőt, ha marad belőle és elteszed, úgy is tud sózódni. Bár lehet, hogy ezt csak én érzem így :D

    VálaszTörlés