2012. augusztus 12., vasárnap

Havasi Balázs zongoraművész - Balázs Havasi pianist, composer

I like all kind of music. My husband surely would smile at my statement and would trot out all of his arguments to refute it. He would say that according to me if somebody hasn't got such a voice as Josh Groban, Plácido Domingo or Céline Dion has, that person is an atrocious singer. Then, after a further outrageous song on the radio with awful music and lyrics like "Oh, baby, baby, I want you, baby", he would laugh at me and tell me: "You are right".  And he would change the chanel and we would listen to classical music.

By good fortune there are spectacular singers, musicians, songwriters and composers in the music indusrty in these times, too and not only in the classical music. 
And we have such a wonderful young Hungarian pianist and composer like Balázs Havasi. He is fenomenal, I can tell!

I show you 3 Havasi songs and I hope you will like them!

Mindenevő vagyok zenei téren. Párom persze mosolyogna egy jót ezen a kijelentésen, és ezernyi érvet sorakoztatna fel, állításomat megcáfolandó. Felhozná, hogy ha valakinek nincs fele olyan szép hangja, mint Josh Groban-nek, Plácido Domingo-nak vagy Céline Dion-nak, akkor az már szerintem csapnivaló énekes, de hát nem lehet mindenkinek olyan hangja, mint nekik. Majd, miután újabb veretes zeneszám elhangozna a rádióban, holmi tingli-tangli, stúdióban készült hangszereléssel, "Oh, baby, baby, I want you, baby" sokat sejtető, de sok mondanivalót nem tartalmazó szövegezéssel, kérdő tekintetemre elnevetné magát, és érveimre, miszerint azért, mert nincs olyan hangjuk, mint a felemlegetett művészeknek, még lehetne a daloknak szövege és mondanivalója, és nem négy sort kellene ismételgetni három és fél percen keresztül, végül belátná, hogy igazam van.
Szinte naponta lejátszódik ez a jelenet. Kedvünkhöz mérten hol ő, hol én mondjuk egy-egy nótára, hogy ez szörnyű volt, legyen az magyar vagy a nemzetközi zenei piac terméke, vagy azt, hogy ez nem is volt olyan rossz, sőt jó volt. Egy biztos. Minden délután, mikor hazafelé tartunk a munkából, elkapcsolunk a reggeli adóról, és áttérünk a klasszikus műfajhoz. Ott nem éri csalódás az embert, nem lehet egy zeneművet sem azzal vádolni, hogy a zeneszerző holmi zeneipari termék, akivel a kamaszokat akarják meghódítani, mert ők nagy felvevőpiac.
Igen, tudom, vannak a mai zene életben is nagyon jó előadók, és fel is tudnék sorolni nem egyet. Csak az a baj, hogy nem játszák őket a rádiók.

És szerencsére vannak magyar zeneszerzők is, akik műveit hallani lehet. És van fiatal, kortárs művész, akinek a szerzeményeit játssza a klasszikus zenét sugárzó rádióállomás. És ő nem más, mint Havasi Balázs. Zongoraművész és zeneszerző, aki hosszú éveken keresztül tanult, és nagyszerű művésszé vált. Nincs rá jobb szó: fenomenális!

Tőle hoztam három zeneművet. Remélem, Nektek is tetszeni fog!







2 megjegyzés:

  1. A The Storm tetszett legjobban, a Lacrimosa sem volt rossz, de annyira nem fogott meg. A Generali szintén nagyon szép.

    Én soha nem hallgatok rádiót, mert vagyok olyan peches, hogy akárhányszor, nagy ritkán rászánom magam, folyton reklám szól benne, attól meg a hátamon feláll a szőr. A rádiós reklám valami óborzalom! Szóval nem hallgatok rádiót, és így nem is részesülök sem az ínyencségekből sem a Bierberekből. Azt kell mondjam, te türelmes és kitartó vagy. :))

    VálaszTörlés
  2. Örükök, hogy tetszettek így-úgy :)

    A rádiós reklámok tényleg borzalmasak. Erőltetettek, és mintha könyvből olvasnák őket... brrrr...
    Hála égnek Biebert még nem hallottam egyik rádióban sem. Olyan mélyre talán nem mernek süllyedni.

    VálaszTörlés