2015. március 7., szombat

Amerikai fogócska Audrey Hepburn-nel - Charade with Audrey Hepburn


Imádom az "aranykor" filmjeit a '30-as–'60-as évekből. Sok jó tulajdonságuk mellett van bennük valami, amit leginkább úgy tudnék jellemezni, hogy naivitás. Ami megvan Hollywood alkotásaiban, de ugyanúgy a régi magyar filmekben is. 
A nők nők voltak, a férfiak férfiak. A férfiak erősek voltak és sármosak, a nők gyengédek és csinosak. Nem akartak úgy harcolni és olyan erősek lenni, mint a férfiak. Egyfajta ártatlanság volt bennük. De ha kellett, akkor harcoltak a maguk módján. Mint egy nő.

Ma megnéztem egy filmet, amit még sosem láttam. Az Amerikai fogócskát, 1963-ból a gyönyörű Audrey Hepburn-nel és a mindig sármos Cary Grant-tel. A film egy fiatal özvegy története, aki a férje halála után jön rá, hogy a férfi egy csaló volt, aki ellopott a kormánytól 250 ezer dollárt. És most a bűntársai a nő után erednek, mert azt hiszik, hogy tudja, hol a pénz. Egy CIA adminisztrátor (nem ügynök) akit a nagyszerű Walter Matthau játszik, segít a nőnek, és van egy másik férfi is, aki mellette áll a bajban. De kicsoda ez a férfi valójában, és mint akar pontosan?
Sok fordulat és talány van ebben a halálos,  Hol a pénz? és Ki kicsoda? játékban, de, mivel nem thrillerről van szó, annyira nem vesszük komolyan.

Tetszett a film, tökéletes választás egy lusta szombat délelőtthöz.

*

I'm so in love with films from the "Golden Era". Movies from 30's to 60's have many good qualities, but I like the most that there is something in them that I can mark as naivety. This naivety is in the films from Hollywood as well as in the Hungarian films from that age. Women were women and men were men. Men were strong and charming, women were dainty and pretty. Women didn't want to fight and didn't want to be that strong like men. There were some kinds of innocence in them. But they could fight in their own way if they had to. Like a woman. 

Today I saw a film that I have never seen before. It is Charade from 1963 with the beautiful Audrey Hepburn and the always charming Cary Grant. It's a story of a young widow who finds out after death of her husband, that the man was an impostor who stole $250,000 from the government in the war. And now his fellows in crime come after his widow, because they think she knows where the money is. A CIA administrator (not an agent) played by the great Walter Matthau, helps her and there is an other man, who is at her side in the trouble. But who is this man for real and what does he want exactly? 
There are a lot of twist and mystery in this fatal, Where is the money? and Who is who? game, but since it is not a thriller, we can't take it that seriously. 

I love this movie, a perfect choice to a lazy Saturday morning.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése