2019. augusztus 3., szombat

Lucas Davenport vagy Cotton Malone? John Sandford vagy Steve Berry?


Négy név, négy úriember. Kettő valós, kettő fiktív. Kik ők? Gyorsan lerántom a leplet: John Sandford (eredeti nevén John Roswell Camp) és Steve Berry a valós személyek, amerikai írók, elismert bestseller szerzők. Sokaknak nem kell bemutatni őket, nagy rajongótáboruk van, a világ számos nyelvére fordítják a könyveiket. Aki viszont nem ismeri a két írót, azoknak melegen ajánlom, hogy ismerkedjenek meg velük! Regényeik fordulatosak, izgalmasak, központi alakjaik hús-vér emberek, jó ösztönökkel és még jobb elmével megáldva. Az én esetemben jöhet bármikor bármelyik!

John Sandford krimiket ír, egyik sorozatának, az ún. Davenport könyveknek a főhőse a dörzsölt minneapolisi zsaru, Lucas Davenport, aki az agya mellett nem fél használni az öklét, sem a fegyverét, ha úgy hozza a sors. Legtöbbször kell is, mert nem kispályás bűnözőkkel kerül szembe, hanem elmebeteg sorozatgyilkosokkal. 
Davenport jó szimatú, szókimondó, vagány nyomozó, aki tudja, mit akar, és ha kell, kúszva-mászva, de elkapja a gyilkost. Élve vagy halva. Persze nem dolgozik egyedül, a rendőrség csapata mindig rendelkezésére áll, de Lucas az agytröszt, aki mozgatja a szálakat. 
A történetek jól felépített, kerek egészet alkotnak. Az olvasó minden regényben izgalmas, vérre menő macska-egér játékba csöppen bele, a fejezetekben egymásnak adja a kilincset az üldöző zsaru és az üldözött gyilkos, de megesik, hogy szerepet cserélnek a kergetőzésben. Párhuzamosan folyik a cselekmény, a bűnöző és a rendőrök fej-fej mellett "dolgoznak". Az ember olvasás közben úgy érzi, hogy ő is ott liheg a nyakukba, de a rendőrökkel szemben ő azt is látja, hogy hol közelítenek a gyilkoshoz, és hol vesznek rossz irányt, vonnak le rossz következtetést, hol csúszik ki a kezükből a gonosztevő, míg végül el nem fogják.     
A regényekben nincs misztikum, nincsenek természetfölötti tulajdonságokkal megáldott lények, csak emberek a maguk jóságukkal, gonoszságukkal, éles vagy elborult elméjükkel. 


Steve Berry regényei, hasonlóan Sandford műveihez, izgalmas történetek, ahol a jófiúk és a rosszfiúk csiki-csukiznak egymással az általuk jónak hitt ügyet szolgálva. 
Egyik sorozatának, az ún. Malone könyveknek a főhőse az amerikai Cotton Malone, a korai nyugdíjba vonult kém, egyben volt haditengerész és jogász. A Dániába költözött férfi egy antikváriumot működtet, ahol könyvkülönlegességeket árul, és ahol mindig megtalálja a baj a rosszfiúk, vagy pedig volt főnökasszonya révén. 
Berry sorozatának regényei kivétel nélkül történelmi szálon indulnak, alapja minden esetben egy régi esemény, ami hatással van a jelenre. Kulcsmomentum egy eltűnt vagy sosem látott irat vagy tárgy felbukkanása, esetleg egy ismert dolog eltűnése, amik rossz kezekbe kerülve végzetes következményekkel járnának az USA-ra, esetleg más országra nézve, akár politikai, akár gazdasági téren. 
A Davenport könyvekhez hasonlóan a Malone sztorikban is párhuzamos történetszövéssel haladunk a végkifejlet felé, csak itt elmebeteg sorozatgyilkosok helyett nagyon is briliáns elmék mozgatják a szálakat mindkét oldalon. Politikai nagyágyúk, országok vezetői, titkos társaságok alapítói, gazdag birtokosok és mindezek csatlósai, akik arra játszanak, hogy megfordítsák a világ rendjét. Malone pedig versenyt fut az idővel, hogy állandó vagy alkalmi segítőivel megakadályozza őket a tervük végrehajtásában.      

A szerző honlapja: https://steveberry.org/


Aki szintén szereti ezeket a regényeket, írja meg kommentben, mi ragadta meg bennük! Aki pedig nem ismeri, tegyen egy próbát, szerintem nem fogja megbánni 😉

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése