2022. augusztus 21., vasárnap

Dimash Qudaibergen - Ómir Óter / Múló élet

 "Nehéz úgy írni egy dalról, hogy magát a dalt nem lehet megmutatni, mert nem érhető el, és csak azok ismerhetik, akik látták Dimash 2021. január 16-án bemutatott digitális show-ját", írtam 2021. január 23-i bejegyzésemben, itt: Dimash Qudaibergen - Ómir Óter / Múló élet (csak dalszöveg)

Azóta eltelt több mint másfél év, de az élet rövidségéről, a mulandóságról írt dal mondanivalója csak mélyebb lett. 2021. januárjában a covid világjárvány miatt a félelem, a düh, és az értetlenség uralta az emberek mindennapjait. És a bezártság. Azóta megjelent a dal hivatalos zenei videója, ami az élet körforgását mutatja be a kazah történelem jelképes alakjait is felemlítve. És a történelmet a zenéjével formáló Dimash-t is, aki ebben a körforgásban megöregszik, otthagyja a színpadot, és leül a nézőtérre. 

Azt nyilatkozta egyszer, hogy mindenki elsősorban embernek születik, nem művésznek, tanárnak, amivé majd válik az útja során. Művészként ő olyan életet akar élni, amivel értéket, szerénységet, elhivatottságot közvetít, hogy majd egyszer, ha elérkezik az idő, hogy lejöjjön a színpadról, akkor emelt fővel tehesse ezt meg, és büszkén ülhessen be a nézők közé. Nem tud nem ezekre a mondataira gondolni az ember az ősz öregemberré maszkírozott Dimash láttán.

A zenei videó napra pontosan 11 hónappal az online koncert után jelent meg. Addig és azt követően is több videót osztott meg Dimash a YouTube csatornáján a koncertről, de a rajongók által várt Ómir Óter nem volt közöttük, nyilvánvalóan a zenei videó forgatása miatt.


2022. augusztus 20-án a kazahsztáni Khabar TV műsorra tűzte a Dimash Digital Show-t. Egy nappal előtte, mintegy felvezetőként és talán hiánypótlóként Dimash megosztotta az Ómir Óter online koncert verzióját. 

A világ 2021. január 16., az online koncert óta sokat változott. Azt hittük, hogy a covid megjelenése után a sokak által ünnepelt, sokak által viszont kemény kritikákkal illetett és bojkottált védőoltásoknak, a kialakulóban lévő nyájimmunitásnak köszönhetően kilábalóban van a világ az egészségügyi válsághelyzetből, és lassan újraindulhat az élet, a gazdaság, az oktatás, a turizmus. De tévedtünk. A járvány hullámzón ugyan, de velünk maradt, és megtörtént, amiről azt hittük, már nem fog: újra háborús konfliktus van Európában, ami magával hozta vagy csak felgyorsította a gazdasági válságot, az árak és az infláció elszabadulását. A kétségbeesést, a haragot, a bizonytalan jövőtől való félelmet.

De van, ami nem változott: a zene ereje. A Gaissin - Aryngali szerzőpáros dala, az Ómir Óter ereje. Dimash és a zenészek ereje. Ami által a dal megborzongat, elképeszt, elrepít, magával ránt a magasságba, letaszít a mélybe, majd gyengéden visszahelyez a Földre. Arra a bolygóra, amit azért kaptunk mi, emberek, hogy megbecsüljük, hogy szeressük, hogy együtt, békében éljünk rajta, mert ez az egyetlen élőhelyünk van. És csak egyetlen életünk van.



Múló élet (saját fordításom)
Felhőtlen, édes gyermekkor
Boldog pillanatok,
De hiába próbálod
Vissza őket sosem kaphatod.
A sors már csak ilyen
E nap is eltűnik messzire.
A képzelet és az álmok harcolnak
És minden, minden csak káprázat.
Mikor az idő körbeér
Az élet is véget ér
Elúszik, mint a folyó.
De a fényed ne hunyjon ki csalón
Míg nemes álmod nem lesz való.
Az élet véget ér
A tárgyi világ semmit sem ígér.
Fényed ne hunyjon ki csalón
Míg nemes álmod nem lesz való.
Mikor köd üli meg a lelked
Mikor a boldogság elkerül téged
Mikor egyedül maradsz a világban
Hol az a lélek, ki néked erőt ad?
A virágzó fiatalság
Lassan nem több mint délibáb.
Hiába csapod be magad
Minden a sors kezében marad.
Mikor az idő körbeér
Az élet véget ér
Elúszik, mint a folyó.
De a fényed ne hunyjon ki csalón
Míg nemes álmod nem lesz való.
Az élet véget ér.
A tárgyi világ semmit sem ígér.
Fényed ne hunyjon ki csalón
Míg nemes álmod nem lesz való.


2 megjegyzés:

  1. " Egyszer és soha többé , ennyi az élet . Ebben az egyben kell szépnek , okosnak , boldognak lenni ! "
    / Fehér Klára /

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon találó! Fehér Klára sok szép és igaz dolgot írt.

      Törlés