2012. augusztus 8., szerda

Írás

Mikor az ember átadja magát az írásnak, a betűk megszűnnek betűknek, a szavak szavaknak, a mondatok mondatoknak lenni. Nem betűket és mondatokat ír, hanem történetet. Gondolatai nyomán nem szereplők, nem karakterek születnek, hanem személyiségek. Önálló, szinte élő, lélegző személyek, akik szeretnek, szenvednek, viccelődnek, sírnak, boldogok és dühösek. És fejlődnek. És egy idő után az író azon kapja magát, hogy már nem is ő az, aki alakítja a történetet, hanem annak szereplői. Akik önálló életre kelnek, az író lelkében, és onnan vezetik a kezét, és élik meg a történetben rejlő sorsukat. És mikor véget ér a történet, ott maradnak az íróban, és a lényévé válnak. Több lesz általa? Nem tudom. Skizofrén érzés az írás? Talán. Nagyon szép és magával ragadó dolog? Teljességgel.

A minap belelapoztam egy régi könyvbe, Stefan Heym első regényébe, A Glasenapp ügybe. Nem olvastam még, de tudom, hogy nehéz témát dolgoz fel. 
Viszont az előszót elolvastam. És az megfogott.
Így szól.

"Az író tehetsége legjavát akarja adni minden könyvében, s az olvasó dönti el, sikerült-e vagy sem. ... ... Nem tudtam, hogyan kell regényt írni, nem ismertem a regényírás, talán kötelező törvényeit - csak írtam. De ha az író egy bizonyos időpontban, bizonyos körülmények között találkozik témájával, különös, semmihez sem hasonlítható, sohasem volt, és soha vissza nem hozható kapcsolat fejlődik kettejük között. Két ember találkozhat így, egyszer, egy napon, valahol, egy városban, talán egy holdsütötte parkban - és ugyanilyen két ember sohasem találkozik többé a körülményeknek ugyanilyen csillagképe alatt. ... "  Stefan Heym

5 megjegyzés:

  1. Tényleg szép Stefan Heym előszava. És a te felvetésed is.
    Mikor is olvasható tőled újabb regény? :)))

    (És végre már új bejegyzés!!! :)) :-**)

    VálaszTörlés
  2. Szia, Anita :)) Napok óta akartam már jelentkezni, mert több mint egy hónapos volt az utolsó bejegyzés. És végre eljutottam idáig :D

    Nagyon jó előszó, ugye? És igaz. Hogy mikor olvashatsz tőlem újabb regényt? Félkész állapotban van jelenleg, így nem tudok időpontot mondani, sorry :)

    VálaszTörlés
  3. És az álmos témával kapcsolatban végül mire jutottál? Megírod valamilyen formában? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazság szerint már elkezdtem. És még egy van, szintén elkezdve. És egy történet gondolata a fejemben :)

      Törlés