2019. augusztus 30., péntek

Dimash Kudaibergen, az éneklő szenzáció


Egy éve lehet, talán már több is, hogy hallottam egy francia dalt S.O.S d'un terrien en détresse címmel, egy földi lélek könyörgéséről. K-pop fan lányaim mutatták meg, egy fiatal kazahsztáni énekes énekelte a Singer 2017 című kínai TV showban.
Mindig is nyitott voltam szinte valamennyi zenei irányzat felé, és lányaim révén több K-pop dalt és csapatot ismertem és kedveltem meg (például VAV vagy Super Junior), de a kedvencem egyértelműen a rockosabb irányzatot követő FT Island lett közülük, akiknek az énekese, Lee Hong Gi fantasztikus. No, de nem kalandozok el, mert most nem róluk akarok írni, hanem arról a bizonyos fiatal kazah énekesről.

Megjelent a színpadon, mint egy zsenge fiú, kedves arcán szégyenlős mosollyal, nekem pedig fogalmam nem volt, mit várjak tőle. Először úgy gondoltam, hogy egy pop dalt fog énekelni és talán táncol majd, vagy valami hasonló. Aztán, amikor a zenészek elkezdtek játszani és ő kinyitotta a száját..., hát, ott és akkor teljesen el voltam bűvölve. Hogy mi történt? Dimash Kudaibergen történt, és az ő csodálatos hangja, tehetsége és énekesi készsége. Ha megnézed ezt az előadást, amit akkor én láttam, egyértelmű lesz, mire gondolok.


Gyönyörű és szinte hihetetlen, ugye? Dimash ebben a kínai TV show-ban egyebek mellett elénekelte még az Adagio Lara Fabian változatát, a Celine Dion-féle All by Myself című dalt, a Queen-től a Show Must Go On-t, hogy csak párat említsek a jól ismert és egyformán komoly énekesi teljesítményt követelő dalokból. A Youtube-on mindegyik Dimash verzió megtalálható show-ban előadott többi dalával együtt, ha gondolod, keresd meg őket!
Bloggerek, énektanárok és énekesek elemezgetik folyamatosan Dimash dalait, előadásait a Youtube-on, akik maguk is a hatása alá kerültek, néhányuk egyenesen - és persze viccesen - földönkívülinek titulálja őt az énekesi képességei és hangi adottságai miatt.

Mit lehet tudni Dimash-ról? 25 éves, zenész családban nőtt fel. 5 éves kora óta tanul énekelni, kicsi korától az volt az álma, hogy a színpadon álljon, és elvigye a hazája kultúráját a világ minden tájára. Jelenleg énekes, dalszerző és zenész, aki egyetemi diplomát szerzett klasszikus és kortárs zenéből. A kazahsztáni Astana Operaházban felajánlottak neki egy operaénekesi státuszt, de nem fogadta el, mert a populárisabb zenei műfajban szeretné magát inkább kipróbálni. Hibáztatható vajon ezért? Nem igazán hiszem, mert bármennyire is csodás az opera világa, mégis csak egy meglehetősen exkluzív és drága zártkörű klub, kizárólag tagoknak, aminek természetesen megvannak a maga világhírű sztárjai. De nem való mindenkinek. Dimash egy olyan, még nagyon fiatal művész, akinek a saját stílusáért és a saját egyéniségéért és egyediségéért kell híressé válnia a világ minden táján.
A hangterjedelme elképesztő, kb. 6 oktávos, bár szerinte nem ez a fontos egy énekesnél, hanem az, hogyan adja át a dalt a közönségnek. De azért nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy olyan üveghangokra (whistle note) képes, amiket még a zongorából sem lehet előcsikarni, mert hamarabb elfogynak a billentyűk.
Dimash úgy énekel, mint egy operaénekes, majd mint egy pop sztár, mint férfi, és mint nő. Mellhangot (chestvoice), fejhangot (headvoice), falzett hangot (falsetto), "kever hangot" (mixed voice) használ, amiben önmagában talán nincs semmi különleges, mert sok-sok énekes használja mindezt, csak éppen nem egyetlen dalon belül! Dimash viszont gyakran (na, jó, nagyon gyakran) él ezzel a nem mindennapi fordulattal, és ez az, ami egyedivé teszi az előadásmódját, és amitől a közönségnek leesik az álla, mert egy mély, érces, telt bariton után hirtelen szopránként énekelni nem mindennapi teljesítmény.
Íme, egy kis bemutató videó! Ha hosszúnak találod, akkor kérlek, legalább 3:07-től 3:40-ig nézd meg, meg fogsz lepődni!


Mély baritontól szopránig (igen, az női szólam 😃) énekel, vagyis képes saját magával duettezni. 


Az előző dalt, az Olimpico-t (vagy az Ogni Pietra-t, ahogy sokan hívják a kezdő szövege miatt) az  az orosz Igor Krutoj komponálta, aki sokat dolgozott együtt Dmitrij Hvorosztovszijjal, a néhai operaénekes bariton szupersztárral, akit csodáltam, és mai napig tisztelek, szeretek. Igor Krutoj és Dimash párosa olyan remek, mint amilyen Krutoj és Dmitrij duója volt. A zeneszerzőnek különleges ízlésvilága és érzéke van a modern klasszikus zene iránt és jó füle a csodás énekhangokhoz, ugyanakkor maga is nagyszerű fickónak tűnik, aki állítólag azért tért vissza az aktív munkához nyugdíjba vonulása után, hogy együtt dolgozzon ezzel a fiatal tehetséggel. Nincs kétségem afelől, hogy a közeljövőben több közös daluk fog születni a Dimash által neoklasszikusnak nevezett és folytatni kívánt műfajban.


Dimash nem csupán egy csodás hang, de remek a hangszálai fölötti kontrollja, és nagyszerű a légzéstechnikája, enélkül nem lenne ilyen elképesztő, amit hallunk tőle. És, ami nem elhanyagolható tény, attól a pillanattól kezdve, hogy a színpadra lép, uralja azt. Nem csak csodálatos énekes, hanem tetőtől talpig művész, aki képes bensőséges légkört teremteni hatalmas, tömött arénában, és fel tudja tüzelni a közönségét, amikor táncra perdül, mert a magassága ellenére (191 centi!) nem mozog rosszul, még ha nem is a tánc a legnagyobb erőssége. De jól csinálja, ez látható ezen a koncertfelvételen is, ahol a saját szerzeményét, a Give Me Your Love-ot adja elő, ami Michael Jackson előtti tisztelgés. Látni belőle, hogy Dimash nagy Jackson fan, bár nincs szüksége a pop néhai királyára ahhoz, hogy ő is világsztár legyen, és nem is használja erre saját rajongását. Ami közös bennük, véleményem szerint, az a zenei reformokra való hajlam és képesség, az elhivatottság és a teherbírás.


Mit mondhatnék még Dimarsh-ról? Talán azt, hogy minden megvan benne, ami csak kell ahhoz, hogy világsztár legyen. Elkötelezettség, alázat, tehetség, jó megjelenés, és az alap: hang és egyedülálló énektudás. Ki ne ismerné a Díva táncát az Ötödik elem című filmből? Ez egy szó szerint földöntúli dal, amit egy kék földönkívüli nő énekel, és aminek a második részét digitálisan keverték, mert nem volt szoprán, aki úgy el tudta volna énekelni, ahogy a szerző megálmodta. Dimash többször elénekelte már ezt a második részt, például a már említett kínai TV show-ban, és saját koncertjein:


Több nyelven énekel, kazahul, oroszul, angolul, mandarinul (kínai), olaszul, franciául, hogy csak azokat említsem, amiket én hallottam eddig.
Ez a kínai dal az egyik kedvencem, egy gyönyörű, de szívfacsaró történetet mesél el. Egy fiatal fiú  és tragédiájának igaz története, aki egy függővasút balesetben elveszítette a szüleit, és akit később a dal szerzője, egy aranyszívű hölgy, Han Hong adoptált.  


Dimash természetesen zenei videókat is készít, ez a kettő a kedvencem... 



...amiket aztán más szintre és formára alakít zeneileg, amikor színpadra kerülnek, például így: 


Persze minden csodás tehetsége, képessége és adottsága ellenére a stílusa és/vagy a hangja nem találkozhat minden ember ízlésével, de azt be kell látnia mindenkinek, hogy Dimash Kudaibergen kivételes fiatalember hatalmas hanggal és színpadi jelenléttel, és tudja, mit csinál a tehetségével, ugyanakkor keményen dolgozik, hogy jobb és még jobb legyen, ha ez emberileg még lehetséges.
Mindemellett a világ minden tájáról vannak rajongói Kínától Európán át az USA-ig és Dél-Amerikáig, Ausztráliáig, akiket Dimash Dears-nek, Drágáknak/Kedveseknek hív (kinek melyik áll közelebb a szívéhez), mert különlegesek a számára, mint egy nagy család. Szereti őket, és hálás a támogatásért, amit tőlük kap, hiszen két lábbal áll a Földön, minden megnyilvánulásából kitűnik, hogy jól tudja, egy művész a rajongói nélkül nem lehet ugyanaz, mint velük.

Amikor először hallottam tőle az S.O.S d'un terrien en détresse című dalt, vicces, ugyanakkor szentimentális gondolataim támadtak, mert az írói vénám működésbe lépett. Ha a Föld végveszélyben lenne, és Dimash elénekelné ezt a dalt, az univerzum egészen biztosan segítséget küldene nekünk. A másik gondolatom az volt, hogy ha egy idegen űrhajó legénysége meg akarná támadni a Földet, talán meggondolnák magukat Dimash-t látva és hallva, mert arra a következtetésre jutnának, hogy ha egy bolygó ilyen érzéseket és szépséges teremtményeket tudhat a magáénak, akkor megérdemli, hogy tovább éljen.


Köszönöm, hogy elolvastad! Kommentben megoszthatod a saját véleményedet Dimash-ról.

A bejegyzés angol változata itt érhető el (FIND THIS ENTRY IN ENGLISH HERE):
https://azebrenalmodo.blogspot.com/2019/08/dimash-kudaibergen-singing-sensation.html

26 megjegyzés:

  1. Én is így gondolom.Nem értek a zenéhez csak szeretem, imádom a hangszerek zenéjét, de attól amikor egy művész a saját istenadta "hangszerén" szólal meg -mint Dimash- a lelkem mélyéig hat. Fantasztikus fiatalember, nagyon szerencsés, hogy minden jó tulajdonság, tehetség ötvöződik benne. Reméljük, hogy még nagyon sokáig részesei lehetünk művészetének.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A színpadra teremtették, kétség sem férhet hozzá :) És aki ennyi szépséget ilyen magas színvonalon tesz a közönség elé, annak a színpadon a helye akár több évtizedig.

      Törlés
  2. Csodálom a hangját a munkabírását. Lelkileg feltölt energiával.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak csodálni lehet, mennyi energia van benne, és mennyit mozgósít a rajongóiban :)

      Törlés
  3. Pár hónapja fedeztem fel, azonnal rajongó lettem, minden amit csinál a színpadon és a hangjával egyedi a világon.Ez mellett emberileg is felülmúlja a nyugati és amerikai sztárokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó érzés, hogy ilyen csodálatos fiatal művészek vannak a világon, akik nem az olcsón jött, fizetett reklámok, hanem saját tehetségük, hatalmas munkájuk, és valódi tudásuk alapján nyerik el az emberek szívét országra, nemre és korra való tekintet nélkül :)

      Törlés
  4. Ő az egyetlen énekes, akit minden áldott nap hallgatnom kell. Szerintem még gyógyítani is képes a hangjával és a belőle áradó pozitív energiával. Remélem, meg lesz tartva az a prágai koncert március végén...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha akár csak egy icipicit is tud simítani a hangjával és a személyiségével az ember lelkén, már segített :) És nagyobb dózisban még erősebb az eredmény :) Én is nagyon remélem, hogy lesz végre az a prágai koncert, és hogy mi is mehetünk egy év halasztással.

      Törlés
  5. Tökéletes, csodálatos, hihetetlen, színpadra született, hatalmas tehetség, aki mindenkit felülmúl és elsöpör, tiszta hangú és újból lángra tud gyújtani egy haldokló szívet, lelket, embert. Köszönöm, hogy létezik és hogy megismerhettem. Valamint az igazi tehetség nem csak jó valamiben, hanem qva jól is néz ki 😂

    VálaszTörlés
  6. Az egyetlen kedvencem lett mióta először 2 éve hallottam.
    Egyetlen vágyam eljutni egy koncertjére.
    És nem csak a hang. Ilyen cuki hogy lehet valaki??? ♥️♥️♥️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsika, a tavaly (majd idei) márciusi prágai koncertet jövő áprilisra tették át. Szerintem még lehet jegyet venni. Vagy Düsseldorfba. Jövőre, reméljük, normalizálódik végre a helyzet.

      Törlés
    2. Idén(2022-ben), eddigi álláspont szerint, meg lesz tartva a Düsseldorfi és Prágai koncert is. :)

      Törlés
  7. Imadom hallgatni öt! Csodálatos énekes csodalatos hanggal! Nagyszerű fiatal ember!

    VálaszTörlés
  8. Remélem, nézed még mindig, kedves... mert ez a fiatalember egyre jobb ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen nézem, követem őt továbbra is ❤ Fantasztikus, ahogyan még mindig fejlődik.

      Törlés
  9. Mindennap hallgatom.Általa sok mindent tanultam,mert utánanéztem mindennek,ami hozzá kapcsolódik,történelem ,földrajz,kúltúra. Csodálatos a családja,árad a szeretet belőlük.Tiszteli és szereti a szülőket, s ennek hangot is ad.Az egész család megy vele a koncertekre, az apja a menedzsere.
    Sokat tudnék még áradozni róla. Sajnos a környezetemben nem találtam rajongót, nem tudom elképzelni, hogy nem lehet szeretni...

    VálaszTörlés
  10. Én csak egy egyszerű cukrász vagyok!
    Nem értek a zenéhez, Nem tudom megitélni hogy hány oktávot énekel! Mégis imádom, egyszerüen magával ragad. Ha hallgatom nem érzem magam szerencsétlennek, bánatosnak! Földöntúli hangja kicsit kizökent a valóságból! Én soha nem éreztem még hasonlót sem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cukrászat is egyfajta művészet, talán ezért is ragadta meg Dimash a figyelmedet.

      Törlés
  11. Csodalatos felemelő a hangja! Imadom hallgatni a zeneit! Mindig hallgatnom kell tőle valamit mert megnyugtat a zenéje a hangja!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez Dimash titka, lélekig hatol a zenéje, az előadásmódja, a hangja 😊

      Törlés
  12. Magyarországról - Horváthné Anikó (facebook.com nevem) e-mail címem: sikereseletepites@gmail.com)
    A sok jót, szépet amit Dimash-ról a fentiekben a rajongók írtak én is osztom...szinte hihetetlen, hogy a mai világban ilyen varázslatos, szeretni tudó és szeretetre méltó, tiszta lelkű, művész-énekes fiatalember létezik...Engemet is meghódított, minden nap meghallgatom dalait, ilyenkor minden megszűnik körülöttem...csak a kedves, magával ragadó Dimash-t látom és hallom...Kívánom, hogy ISTEN ÁLDJA MEG MINDEN NAPON, méltó rá..!

    VálaszTörlés