2011. december 26., hétfő

Karácsonyi dal

Ma van Karácsony utolsó napja. Kettős érzéseket vált ki belőlem ez a gondolat. Sajnos, vége! És: Végre, vége!
Igen, ez így van. Sajnálom, hogy vége van ennek a szép időszaknak, mert hiányozni fog. Legalább egy évig :) Hiányozni fog a készülődés, a házdíszítés, az adventi gyertyagyújtások, az ajándékvadászat, a menü kitalálása, a sok, vásárlással töltött óra, az Erzsébet körútra és az Andrásy útra Szenteste tett kirándulás, és természetesen a családdal együtt töltött sok, szép, vidám óra. Igen, mondhatnánk, hogy nem feltétlenül kellene az ünnepi időszak szépségeit erre a pár napra időzíteni, de, azt hiszem, attól ilyen különlegesek ezek a napok, hogy sűrítve vannak jelen ezek a pillanatok. Hiszen máskor is tudunk együtt lenni családtagjainkkal, barátainkkal, de az nem ugyanaz. Mondhatnánk, hogy nem csak Karácsonykor kell összejönni, és ez is igaz, hiszen a mi családunk sem csak az ünnepek során ül össze. De mégis, valami olyan meghitt hangulat uralja ezt a pár napot, ami az év más szakaszában nincs jelen. Hiszen Karácsony van, a Szeretet Ünnepe! Ezért gyúlnak a gyertyák, ezért szépülnek a lakások, ezért szépülünk mi magunk is, mert megszépít mindent az ünnep. És ezért énekelünk, illetve hallgatunk karácsonyi dalokat.

Josh Groban - Christmas song - Karácsonyi dal



Minden történetnek van tanulsága. Így a Karácsonynak is. Ebben az időszakban mindenki picit máshogy gondolkodik. Akarva, akaratlanul is áthatja az embereket a Szeretet Ünnepének hangulata. A legtöbb ember számvetést végez. Végiggondolja az elmúló év történéseit, jókat és rosszakat, vidám és szomorú pillanatokat, örömöket, bosszúságokat.
Ez az időszak valami új kezdete is. Aki eddig még nem tette meg, úgy gondolhatja, itt az ideje, hogy pontot tegyen  azon megoldatlan személyes problémák végére, melyek régről sötét árnyként telepednek gondolataira. Igen, a Karácsony remek alkalom arra, hogy megoldást nyerjenek a régi sérelmek, vagy egyszer s mindenkorra megbocsátást nyerjenek, és a felek tiszta lappal lépjenek tovább a következő  napra.
A Szeretet Ünnepe sok mindenre képes. De nem kellene megvárni ezzel ezt a pár napot, hiszen a Szeretet Ünnepét mi tesszük azzá, ami. Ne tartogassuk a szép szavakat, a gyengéd mosolyokat, az öleléseket erre a három napra! Hiszen annyi szeretet van bennünk, körülöttünk, csak meg kell mutatnunk. Csak ki kell mutatnunk, félelem nélkül. A szeretet és annak kimutatása nem tesz gyengévé minket, ellenkezőleg, erősebbek leszünk tőle.

Celine Dion - Don't save it all for Christmas day - Ne tartogassuk mindezt Karácsonyra



Előbb azt mondtam, hogy két gondolat jár a fejemben. Sajnos vége, és végre vége. Igen, végre. Ez  persze pozitív kicsengésű gondolat, mert természetesen nem a vendégseregből és a vendégeskedésből van elegem, hanem abból, hogy akarva-akaratlanul többet eszik ilyenkor az ember :) Olvashatunk száz és száz tanulmányt, cikket arról, hogyan ússzuk meg a Karácsonyt súlygyarapodás nélkül, de mondjuk ezt vendéglátónknak, vagy saját magunknak, ha a terített asztalra nézünk, amin finomabbnál finomabb étkek sorakoznak :) Mondjuk, hogy nem, nem kóstolom meg, mert utána le kell majd  dolgoznom. Megpróbálhatjuk, de vagy sértődés lesz belőle, vagy pedig elnéző, mindent tudó mosolyokat kapunk cserébe :)
De a végre vége gondolatnak még egy jelentése van. Karácsony elmúltával megtudjuk, hogy mennyi szólt az ünnepnek, és mennyi másoktól nekünk, illetve tőlünk másoknak. Hogy tényleg csak a Karácsony szelleme volt-e az, ami elnézőbbé, szeretetteljesebbé, türelmesebbé tette az embereket, vagy tényleg sikerült valami újat tanulnunk, és átmentenünk a mindennapokra is?

Neoton - Ha elmúlik Karácsony




Boldog Mindennapokat, Emberek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése