2017. augusztus 26., szombat

Happy birthday, Chris Pine!....De kicsoda is valójában Chris Pine?


"Azt hiszem, hogy ez a Chris Pine-téma megér egy külön bejegyzést", mondottam volt a Hell or High Water - A préri urai (review) címet viselő bejegyzésemben, lassan három hónappal ezelőtt. Azzal összefüggésben jutott eszembe a gondolat, miszerint sokan tartják úgy, hogy Chris Pine amerikai színész nem más, mint egyike a kinézete miatt felkapott oly sok, üresfejű szépfiúnak, aki csupán egy jó testre helyezett helyes pofi és két, világítóan kék szem. Leszűkítve a kört, rossznyelvek szerint a Hollywood által kitermelt, jelenleg legismertebb négy Chris egyike, akik közül egyik pont olyan, mint a másik még kinézetre is, hiszen harmincas fehér pasik, szőkék-világosbarnák, világos szeműek, fehér fogúak, izmosak, sármosak. A különbség a négy Chris között szerintük csak annyi, hogy három (Evans, Hemsworth és Pratt) a Marvel filmes univerzumban játszik több éve, míg Pine a DC világában landolt és játszotta el a férfi főszereplőt az idei év kasszasikerében, a Wonder Woman-ben. 
End of the story, mondhatják most azok, akik egyetértenek mindezzel a sztereotipizálással. De mit mondanak azok, akik szerint ez nem így van? Mint például én? Csak ennyit: Bullshit! 😈

De miért is? 


A ma születésnapos, 37 éves Chris Pine esetében igaz a mondás, miszerint "Nem esik messze az alma a fájától". Életrajzából kiderül, hogy édesapja tévés sorozatokban játszott és ma is színészként dolgozik, édesanyja is színésznő volt, mígnem aztán pszichológussá képezte magát, és a nővére is játszott, de végül követte a mamája útját. Még Chris nagymamája is a mozivászonról tekintett a világra a mozi hőskorában, nagyapja pedig a hollywood-i jogászi egyesület elnöke volt. Mondhatnánk, hogy egyenes út vezetett az ifjú Chris esetében is a film világába, de erről szó sincs. Ő ugyanis nem akart színész lenni, helyette angolból szerzett diplomát a Kaliforniai Egyetemen, a Berkeley-n, úgy, hogy egyetemi évei közül egyet ösztöndíjjal Angliában, a Leeds-i Egyetemen töltött. A jövőjét tekintve lehetett volna tanár, tanulhatott volna jogásznak, de végül csak megcsapta a színjátszás szele, és San Francisco-ban tanult színészetet az ACT Konzervatóriumban. 

2003-ban kisebb szerepeket kapott a Vészhelyzet, az Őrangyal és a Miami helyszínelők egy-egy epizódjában, és nem kellett sokáig várni, hogy a mozivásznon is feltűnjön. A debütálás jól sikerült, a tinik nagy kedvencében, a Neveletlen hercegnő (Princess Diaries 2) második  részében  játszotta Anne Hathaway ellenlábasból lett szerelmét 2004-ben. 



Ezt követően ismét tévés szerepek következtek, majd egy újabb romantikus komédia 2006-ban, a Cserebere szerelem (Just My Luck), ezúttal az akkori nagy ifjú sztár, Lindsay Lohan oldalán. Ugyanebben az évben a Vak-randiban (Blind Date) igaz szerelmet kereső vak fiút játszott (nem vagyok biztos abban, hogy annak idején a Neveletlen hercegnőben vagy a Vak-randiban láttam először, és ez már örök "rejtély" is marad, de az biztos, hogy a szokatlanul kék szemek helyes tulaját megjegyeztem magamnak), majd Ryan Reynolds, Ben Affleck és Ray Liotta mellett szerepet kapott a Füstölgő ászokban (Smokin' Aces), amiben egy neonáci banda, a Tremor Brothers egyik tagját alakította, és amiben nyoma sem volt az addigi jólfésült karaktereinek. 



A nagy áttörést a Star Trek hozta meg a számára 2009-ben, miután a Paramount Stúdió megbízta JJ. Abrams-t a legendás széria újraindításával. És innen már nem volt megállás, új sztár született az Enterprise új James T. Kirk kapitányát alakító Chris Pine személyében. Fiatal, szőke, kék szemű, magas, izmos, sportos, vagyis az az alkat, akire Hollywood feni a fogát, mert tipikus leading man, vagyis főhős, akire sorra lehetne aggatni az akciófilmes szerepeket, lehetne hős, sőt, szuperhős. Pine azonban, amikor elvállalta Kirk kapitány szerepét, még egy másfajta karrierben gondolkodott. Karakterszínésznek tartotta magát, ebben az irányban képzelte el a jövőjét, de egy George Clooney rendezte film helyett végül a Star Trek-et választotta, talán inkább pénzügyi megfontolásból, mint elhivatottságból, hiszen interjúkban elmondta, hogy ő maga sosem volt Star Trek fan, csak felületesen ismerte a szériát.


Mára azonban ez már csak történelem, mondhatnánk, azonban van annak hátránya is, ha az ember neve összeforr egy szereppel, még akkor is, ha a siker nem szállt a fejébe, és még a színpadra is visszatért két darab erejéig.
Kétszer bújt újra az Enterprise kapitányának egyenruhájába, 2013-ban (Star Trek - Sötétségben (Into Darkness) és 2016-ban (Star Trek - Mindenen túl (Beyond https://azebrenalmodo.blogspot.hu/2016/07/star-trek-mindenen-tul-es-innen.html), és sokan csak úgy gondolnak rá, mint a forrófejű, nyughatatlan, pimasz, remek stratéga, nőcsábász, a saga harmadik részére megkomolyodó űrkapitányra. Ám nem csak a nézők oldaláról fordul elő ez a sztereotípia. Egy interjúban Chris elmondta, hogy a Coen testvérek Hail, Ceasar! című filmjében azért nem kapta meg a hőn áhított szerepet, mert ő Kirk kapitány.


Pedig eddigi karrierje során többféle zsánerben kipróbálta magát: romantikus filmben, sci-fi-ben, thrillerben, családi drámában, vígjátékban, kémfilmben, mucisalben, neowestern-ben, szuperhős filmben. Denzel Washington oldalán kezdő vonatvezetőként elszabadult vonatot állított meg (Száguldó bomba - Unstoppable), játszott nemtörődöm üzletembert, aki apja halála után annak végrendeletéből tudja meg, hogy felnőtt nővére van (Hétköznapi emberek - People Like Us), komédiázott milliárdos hobo-playboyként és apja által semmibe vett, körmönfont-félőrült milliomoscsemeteként egyaránt (Felnyomva - Strech, Förtelmes főnökök 2 - Horrible Bosses 2), belebújt Tom Clancy szuperkémje, Jack Ryan bőrébe, igaz történet alapján eljátszotta Bernie Webbert, aki 1952-ben a parti őrség máig legnagyobb kishajós mentését hajtotta végre (Viharlovagok - Finest Hours), eljátszotta-énekelte Hamupipőke hercegét (Vadregény - Into the Woods), és a képregényhősnő Wonder Woman bajtársát-szerelmét, az amerikai kémet, Steve Trevort (https://azebrenalmodo.blogspot.hu/2017/06/wonder-woman-review-elemzes.html, és rabolt bankot a pénzintézet által kisemmizett, elvált apaként https://azebrenalmodo.blogspot.hu/2017/06/hell-or-high-water-preri-urai-review.html.

Animációs filmekhez adja a hangját (Az öt legenda - Rise of the Guardians, Robot Chicken, SuperMansion), és fel-feltűnik tévés komédia sorozatok fura figuráiként (Angie Tribeca, Wet Hot American Summer - First Day of Camp és Ten Years Later), és esetenként házigazdaként, mint például a Saturday Night Live idei évadának záró epizódjai egyikében.

Mindezek után én magam úgy gondolom, hogy Pine sokkal több mint Kirk, és nagyon ügyesen és tudatosan lavírozik, hogy elkerülje a beskatulyázást, és folyamatosan bizonyítja sokoldalúságát, miközben már egyre inkább válogathat a szerepek között. Bár azt továbbra sem értem, hogy hogyan keverhetik össze a Chris Evans-Hemsworth-Pratt trió bármely tagjával, vagy bármelyik Chris-t a többivel?
Meglehet, hogy nem minden filmje hoz több százmillió dollárt a stúdiók kasszájába, hiszen például a Jack Ryan: Az árnyékügynök (Jack Ryan: Shadow Recruit) című filmtől, amiben a rendező, Kenneth Branagh, Kevin Costner és Keira Knightly is játszott, folytatást is terveztek, de végül messze nem hozott annyit a kasszára, mint remélték, így törölték a projektet. És a Reese Witherspoon-Chris Pine-Tom Hardy trió sem hozott túl nagy bevételt és elismerést a Kémes hármas (This Means War) című kémtörténetbe ágyazott romantikus komédiának. De a filmek fogadtatásának rögös útjai kifürkészhetetlenek, én a magam részéről egyik alkotást sem tartom rossznak, több másikat láttam már, ami kasszasiker lett, de szerintem egy fabatkát sem ér. Ez a forgatókönyvre és a rendező munkájára, az ízlések és pofonok, no meg a marketing kérdéskörébe tartozik, de egyik filmje esetében sem mondanám még véletlenül sem, hogy színészi teljesítmény miatt muzsikált gyengébben a pénztáraknál.

Pine színészi képességeire nem igazán lehet panasz, tavaly a Star Trek Kirk kapitányának legújabb kalandját bemutató újabb blockbuster mellett egy kis költségvetésű független filmben is feltűnt, ami 2016 egyik legelismertebb alkotása, A préri urai (Hell or High Water). Négy Oscar-díj jelölést söpört be, és bár Chris-t nem jelölték alakításáért, a kritikusok és nézők egyaránt méltatták őt, és az év legerősebb férfiszínész alakításai között emlegették, ahogy Toby Howard-ot megformálta.


Az olyan szösszenetekbe is nagy lendülettel tudja belevetni magát, mint  az amerikai elnökválasztás előtti, szavazásban való részvételre buzdító rövidfilm, amiben azt mutatták be, mi lenne, ha maga a kongresszus lenne az ember munkatársa. Hát, mit mondjak, nem lenne jó, így is elég sok a pszichopata a világban. A választások pedig, ahogy azt ez a példa is mutatja, nem mindig sülnek el jól...


Filmekben és interjúkban, showműsorokban előfordul, hogy Chris egy másik tehetségét is megcsillogtatja, bár nem űzi professzionálisan, és ez az éneklés. A kellemes beszédhangú emberek esetében az ember néha elgondolkodik, hogy vajon milyen lehet ez a hang, ha énekel. Pine esetében mondhatjuk, hogy nem is olyan rossz! Annyira legalábbis biztosan jó, hogy a legenda, Barbra Streisand felkérje, hogy több más színész mellett ő is énekeljen fel vele egy duettet a legújabb lemezére! Persze Barbra olyan színészeket keresett, akik bizonyították már korábban, hogy tudnak énekelni, így például Chris Stephen Sondheim Vadregény (Into the Woods) című mucialjének filmes változatában játszott.



De énekelt korábban is filmben szerelőműhelyben dolgozó, de country zenész karrierre vágyó fickóként, és mászott ő már tetőre elidegenedett rockerként, hogy a dalával megmentse a barátságot két ellenlábas táborban  a Wet Hot American Summer - First Day of Camp tévésorozatban.



Filmek és néha egy kis éneklés mellett egyéb feladatai is vannak Chris Pine-nak. Giorgio Armani felkérte az Armani Code parfümcsalád reklámarcának, olyan férfit keresve, aki sármos, klasszikusan elegáns, vonzó, és megtestesíti azt, amit a parfüm képvisel. Hölgyek és urak, tessék megszagolni ezeket a parfümöket, mert nagyon-nagyon finomak, egytől egyig, mind a Profumo, mind az Ice, vagy a Sport, vagy a Colonia és így tovább 👍



Hogyan tovább?

Jövőre kerül a mozikba az Időcsavar (Wrinkle in Time) című Disney-film, amiben Pine egy tudós apát játszik, aki eltűnik és a kislánya indul a keresésére.


A napokban kezdik forgatni az Outlaw King című Netflix filmet Skóciában, amiben a Hell or High Water rendezőjével fog ismét együtt dolgozni, és amiben I. Róbert skót királyt fogja megformálni.
A Wonder Woman rendezőnőjével, Patty Jenkinssel is újra együtt fog dolgozni a One Day She'll Darken című minisorozatban, és előkészület alatt áll egy újabb mozifilmje, az All the Old Knives című thriller. Illetve bejelentették az újabb Star Trek filmet, bár még nem tudni róla semmit, azt sem, hogy tényleg lesz-e.

Úgy tűnik, Chris Pine filmekben a jövőben sem lesz hiány. Aki eddig is szerette, annak lesz mit néznie szerencsére, aki nem ismerte vagy csak Kirk kapitányként látta, talán kedvet kap és utánanéz a filmjeinek, amiből van jó pár, hála égnek 😊Itt megtalálható a filmjeinek a listája: filmlista-IMDb

Hát, ő lenne Chris Pine, a színész.
De hogy kicsoda Chris Pine, a magánember, azt kisebb homály fedi. Chris ugyanis nem éli a bulvársajtó orra előtt az életét, megtartja saját magának. Nem is tartozik ránk, hogy éppen ki a barátnője, hogy hová megy és mit csinál akkor, amikor nem forgat. Tudjuk, hogy tehetséges, sokoldalú színész, szeret énekelni és gitározni, intelligens, jó a humora, néha kicsit szabadszájú, ezt az interjúkban, showműsorokban bizonyította már nem egyszer, de ha egy riporter felkészületlen vagy unalmas, netán udvariatlan, akkor bezárul, mint a kagylóhéj. Interjúkból tudjuk, hogy rengeteget olvas, időnként ír, végül is nem véletlenül van egy diplomája, egyszer majd ki akarja próbálni a rendezést, szeret festegetni, utazni, van egy örökbefogadott kutyája, jótékonykodik, érdekli a divat...


Ő tehát Chris Pine, aki egészen biztosan nem Chris Evans, Chris Hemsworth, még csak nem is Chris Pratt. Aki nem hiszi, kérdezze meg tőle, elmondja, sőt, el is énekli neki 😜 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése