2020. február 9., vasárnap

Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk / Ahogy én láttam


Ha egy mexikói boszorkány megátkoz, akkor bizony nyakig benne vagy a szószban. Ha a banya ráadásul még egy bérgyilkost is rád küld, akkor neked véged. Kivéve, ha Mike Lowrey-nak hívnak. Az aranyifjú, nagydumás nyomozó ugyanis túlságosan szereti az életet ahhoz, hogy csak úgy feladja, főleg úgy, hogy még azzal sem barátkozott meg, hogy nem tegnap, hanem már több mint húsz éve elmúlt húszéves, és lassan ideje lenne nyugdíjba menni. Magától értetődik tehát, hogy felveszi a kesztyűt, és utánajár, hogy ki és miért akarja megölni. És magától értetődik, hogy több mint húsz éve hű, kissé neurotikus társa, Marcus Burnett követi őt, bár kis győzködésre azért szükség van, hiszen egy újdonsült nagypapa a korábbinál is kevésbé szereti, ha lépten-nyomon fel akarják robbantani, laposra akarják verni és szitává akarják lőni.   

25 év telt el azóta, hogy Mike Lowrey (Will Smith) és Marcus Burnett (Martin Lawrence) először csaptak le a rosszfiúkra a mozikban. Hullottak a rosszak Miami utcáin, mint a legyek, lőtt mindenki mindenkire, potyogtak a hullák még az égből is, lakások és házak váltak romhalmazzá, az utcákról nem is beszélve, amik több autós üldözést és robbanást láttak egy hét alatt, mint ahány naplementét. Közben a két nyomozó szétcincálta a derék Howard kapitány (Joe Pantoliano) idegeit,  aki azóta is hősiesen küzd az őt fenyegető gyomorfekéllyel és agyvérzéssel, de a fiúk a 2003-as második részben is bizonyították, hogy csak ez a módszer a célravezető a rosszak ellen. 
És nem kivétel ez alól a harmadik rész sem, 2020-ban. Hiszen a gonoszak nem válogatnak az eszközökben, így a zsaruk sem bánhatnak velük kesztyűs kézzel. Hogy közben évtizedek teltek el, és Marcus már nem a saját gyerekét, hanem az unokáját fuvarozza a családi autóban? Részletkérdés. Mert Mike nem érzi az öregedést, biztos az ösztöneiben és az erejében, olyannyira, hogy simán kihívja Marcust egy futóversenyre, mert nem fél attól, hogy veszít, és akkor nyugdíjba kell vonulnia. A futóverseny végén azonban nem a győzelem várja, hanem egy bérgyilkos, aki alapjaiban rengeti meg Mike és Marcus világát és barátságát. 

A harmadik rész, bár ezt már nem Michael Bay rendezte, hanem a Bilall Fallah-Adi El Arbi duó, híven követi a korábbi részek stílusát. Újra száguld a Porsche, akció akciót követ, van némi lelkizés, kapunk nagypapi és nyugger fricskát és viccet jócskán, és ismét rájöhetünk, hogy egy jóbarát bizony aranyat ér mindkét félnek. És (nem először) megtudjuk, hogy a vér olyan kötelék, amit nem lehet csak úgy figyelmen kívül hagyni. 
Ja, és még mindig szól a Bad boys, bad boys, whatcha gonna do, whatcha gonna do, when they come for you, bár már tényleg ideje lenne megtanulni a szövegét, ugye, Marcus?

Kinek ajánlom?
Annak, aki szereti a korábbi két részt, és bírja az akciódús, pörgős, látványos filmeket. Aki nem pirul el, ha a szereplők elég szabadszájún beszélnek, és aki nem vár Sherlock Holmes által megoldandó bűntényeket. És persze a Will Smith fanoknak!

Kinek nem ajánlom?
Annak, aki a lassú, csendes művész(ibb) filmek szerelmese, akit zavar a fegyverropogás és robbanás csatazaja, aki szeret együtt gondolkodni a szereplőkkel, megoldani a rejtélyt, és kitalálni, hogy ki a gyilkos.

Trailer

Inner Circle - Bad Boys (betétdal)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése