2021. január 10., vasárnap

Dimash Kudaibergen - Golden - régi dal új köntösben (magyar fordítás)


Dimash Kudaibergen (nyugati névhasználattal Qudaibergen) nagy szerencsénkre nem tunyult el a hosszúra nyúló Covid járványhelyzetben. A decemberi új dal, az I Miss You és a hozzá készült videó után (bővebben itt: Dimash Kudaibergen I Miss You (magyar fordítás) ma új kislemezzel jelentkezett. 

A Golden egy régebbi dal új köntösben. Dimash számtalan alkalommal adta már elő, része a koncertjeinek, sőt, az Arnau turné nyitódala volt. Az új verziót hallgatva mégis az az érzésem, hogy most picit máshogy szól, és nem a hangszerelés miatt, hanem más a felütés, más a mögöttes érzelem. 

A koncertek nyitódalaként hallgatva eddig mindig úgy éreztem, hogy a közönségnek szól, Dimash rajongóinak, a Dear-eknek, és nem másról, mint a Dear-ekről, akik különbözhetnek egymástól, mégis családtagként tekint rájuk és egyforma gyönyörűen fénylenek a szemében. Vagyis számomra a dal egyfajta közös himnusz, köszöntés volt. Eddig. 

Most, a kislemezt meghallgatva máshogy érzem a dalt. Talán csak azért, mert pont a Dear-ek hiányoznak az egyenletből, hiszen ez most "csak" egy kislemez, itt nincs interakció, nincs egymásnak örülés, itt csak a dal van, ezért nagyobb hangsúlyt kap a szöveg. Az a szöveg, ami természetesen nem változott, viszont változott Dimash éneklési módja. Máshogyan énekli most a dalt, keményebbnek, eltökéltebbnek, ha tetszik, dühösebbnek hat. Talán csak azért, mert picit rockosabb ízzel énekli. Talán azért, mert reflektálni akar a világ történéseire. Talán az angol szövegű dalt a nyugati(bb) piacra szánták, ahol ez a hangzás kelendőbb lehet, mint a lágyabban, légiesebben énekelt dalai. Talán Dimash a 26 évével jelezni akarja, hogy tud ő kemény is lenni, hiszen nem kölyök már, erős, határozott férfivá érett, aki kimondja, amit ki kell mondani, és hiába próbálták eltántorítani a saját művészi irányától, továbbra sem fog beállni azok közé, akik be akarják rántani az általuk preferált egyformaságba. És, bár lehet, hogy a tehetsége révén más, mint az átlagember, korántsem angyal, hiába tartják sokan annak, súlyos terhet rakva a vállára.

A dal szerzői A. Wrethov, M. Widesater, D. Straaf, a szöveg általam készített fordítása a következő:

Arany

Bámulnak folyton rád 
Tán azt mondják, az a csodabogár
Jobb lenne, ha eltűnne már.

Azt hiszik, nem hallod őket
De mi minden szóval, amit hallunk tőled
Kristálytisztán látjuk, amit te.

Így, mikor a csend kezd szűnni
És a hamu fentről hullni
Akkor a képmutatás mögött, tudd
Aranyból vagyunk.

Mondhatnak, amit akarnak
De mi még mindig nem változunk
Mert aranyból vagyunk
Aranyból vagyunk.

Aranyból vagyunk
Aranyból vagyunk

Minden letört darabért
Az összes hitetlenségért
S mikor megmondták neked, hogyan élj

Higgyék csak, hogy ítélhetnek felettünk
Ahogy megjelöljük a bőrünk
Ők nem tudják, hogyan találják meg a kincset bennünk.

Így, mikor a csend kezd szűnni
És a hamu fentről hullni
Akkor a képmutatás mögött látod
Aranyból vagyunk.

Mondhatnak, amit akarnak, 
De mi nem változunk.
Mert aranyból vagyunk, 
Aranyból vagyunk.

Aranyból vagyunk, 
Aranyból vagyunk.

Mert aranyból vagyunk,
Mi aranyból vagyunk.

Talán csak az én fülem, lelkem hall most máshogy, és nem kell jelentést keresnem egy-két "rekesztés" vagy "rock sikoly" mögött, sem pedig összefüggést a dal szövege és Dimash éneklése, érzései között. 

Döntse el mindenki maga, hogy van-e különbség a két dal előadásmódja között, és ha igen, akkor mi az, és mi állhat mögötte. A lényeg, hogy a dal szövegével könnyű azonosulni, hiszen sokan mások, mint az ítélkező külvilág, de jó másnak lenni, jó egyedinek lenni, jó aranyként fényleni a szürkévé tett világban.

Az új kislemez itt hallgatható meg:

Forrás Dimash Kudaibergen YouTube Music csatornája, amire külön fel lehet iratkozni: https://music.youtube.com/channel/UCwWImHl8w8GI0tq3WazXvZg 

   És így szólt a dal az Arnau turnén: 

Forrás: Dimash Kudaibergen YouTube csatornája https://youtu.be/m7SOoa5VOCI
Copyright © 30 March 2020 DimashAli Creative Center LLP.
Dimash hivatalos YouTube csatornájára külön fel lehet iratkozni: https://www.youtube.com/channel/UCGBxbj_RMKB22rhJnK9qReg

  

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése