2011. október 19., szerda

Ember vagy állat?

Nem értem a világot. Ma reggel arról számolt be a hírolvasó, hogyan kínzott hosszú hónapokon át, módszeresen halálra három férfi egy 25 éves lányt. Délután pedig arról, hogyan vert halálra egy fiatal férfi egy hajléktalant és vette el tőle a 60 Ft készpénzét! Párommal csendben ültünk az autóban mindkét hír után. Nem, nem azért, mert már immunisak vagyunk az ilyen történetekre. Nem. Egyszerűen a megdöbbenés nem enged szóhoz jutni.
Egyetlen szó jutott eszembe mindkét eset hallatán: állat! Mert az ilyen nem ember.

Délután állatorvoshoz kellett vinni Jackie kutyánkat, aki több, mint 13 évvel ezelőtt nálunk látta meg a napvilágot. Első lélegzetvételétől a családunk tagja ez az örök kölyök, bohókás, hűséges németjuhász. De most beteg. A kor lerombolta a gerincét, szinte egyik napról a másikra. Tegnap még komótosan ugyan, de szinte szaladt a hosszú lépcsőn. Ma viszont egyáltalán nem tud lábra állni. A hátsó lábai nem bírják már el. Kapott szteroid injekciót. Holnapig várni kell. Ha lábra tud állni és menni rendesen, akkor gyógyszert és vitamint kell adni neki élete végéig. Ha éppen csak állni tud, újabb adag szteroidot kap. Ha nem tud felállni, két út közül választhatunk. Egyik a kétes kimenetelű és nagyon drága gerincműtét. Másik ..... tudjuk jól, mi a másik lehetőség.
Kleo öt éve a családunk tagja és Jackie párja. A betegnek melegben kell lennie, ezért beköltöztettük a garázsba.  Mindkét kutya ugatott és vonyított, ki-ki a maga helyén. Nem volt csend egy percre sem. Mígnem Kleo leköltözhetett a párjához. Azóta csend van. Megnyugodtak. Mert a társuk mellett vannak és érzik a szeretetét.
Egyetlen szó jut eszembe, ahányszor látom, hogyan puszilja meg egymást a két kutyám: emberi!

A mai nap tanulsága: már tudom, hogy soha többé nem fogom az emberi szörnyetegekre azt mondani, hogy állat. Soha!

2 megjegyzés:

  1. *ölel*
    Kleonak mielőbbi gyógyulást kívánok, remélem hatni fog az injekció!!!!!
    Az állatok csodálatos teremtmények, és nagyon, nagyon rossz szó az aljadék ember jellemzésére az "állat" szó. :(
    Sokkal különbek ők nálunk, lenne mit tanulnunk tőlük.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép tanulság...

    Sajnálom Jackie-t... családtagot vesztettetek el. ;(((((((

    VálaszTörlés