2011. október 31., hétfő

Sütőtök krémleves

Mi lehet annál szórakoztatóbb, trendibb, no és persze finomabb, mint ha Halloween idején (elnézést, de jobban kedvelem ezt az elnevezést, mint a Halottak Napját) a család apraja-nagyja egy cél érdekében ügyködik? Talán semmi :) A cél: tökfeldolgozás :))
1. apa megvásárolja a gyönyörű, nagy, kerek, élénnarancs színű tököt;
2. művészi vénával megáldott művésztanonc nagylány vicces-haragos tökfej lámpást varázsol belőle;
3. anya ínycsiklandozó krémlevest készít a zamatos zöldséghúsból;
4. kisebbik lány aktívan kiveszi a részét a megpírított tökmag megdézsmálásából.

Kell ennél jobb? Ugye, hogy nem? DE!!!! Miután a leves lehűlt: TEGYÜK BE A HŰTŐSZEKRÉNYBE!!!! Így nem találkozunk vele reggel a konyhapulton, és nem kell kiönteni.
Silly me!!!! :(

Hozzávalók:
sütőtök
sárgarépa
fehérrépa
hagyma
friss rozmaringlevél
durvára őrölt színesbors
őrölt babérlevél
borókabogyó
gyömbér
cukor

olivaolaj
főzőtejszín
alaplé

A zöldségeket aprítjuk, fűszerezzük, olivaolajjal meglocsoljuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Közben, kihasználva a sütő melegét, a megmosott tökmagot is megpirítjuk; esti tévézéshez kitűnő ropogtatnivalót kapunk :)
A megsült zöldségeket hagyjuk egy picit hűlni, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk. Levesalappal, ami készülhet húsleveskockából is, kívánt sűrűségűre higítjuk, majd főzőtejszínnel krémesítjük. Szükség szerint utánfűszerezzük. Hámozott, pirított tökmaggal tálaljuk.
Jó étvágyat! :)

2 megjegyzés:

  1. Hát nálunk nem lesz ilyen össznépi töknagyüzem. :D
    Én megvettem, farigcsálni lámpásnak tuti nem fogom, megpucolom, megfőzöm, aztán Janival jóízűen megesszük.
    A te recepted is nagyon ígéretes. És marha jó hangulat lehet nálatok. :))
    Kis tököt vettem így elsőre, szóval szerintem nem lesz mit kint felejteni. :D

    VálaszTörlés
  2. Imádom! A párom múlt héten hozott egy kis vödörrel, nem fogyott el, és elfelejtettem elrakni... Gondolhatod.

    VálaszTörlés