2012. január 1., vasárnap

2012

2012. január 01. Most írtam le először. Biztos vagyok benne, hogy most is, mint minden új év eljövetelekor, sokszor fogjuk úgy kezdeni leveleink végén a dátumot, hogy 2011. De meg fogjuk szokni, hogy ez már bizony 2012.
Új év, új kezdet.
2011 elmúlt, vissza nem hozható. Legalábbis, ha a számok világát, illetve a naptár lapjait vesszük alapul. Természetesen nem hozhatjuk vissza az elmúlt év egyetlen napját sem, hiszen vége van, megéltük az akkor történt dolgokat. Nem élhetjük át újra  azokat a pillanatokat, amiket akkor, csak emlékeink felidézésével. De megélhetünk ugyanolyan pillanatokat, mint tavaly. Ugyanolyan szépségeket, ugyanolyan boldogságot, örömöt, vidámságot, bosszúságot, szomorúságot, bár, remélhetőleg e két utóbbiból sokkal kevesebb jut mindenkinek, mint a többiből.
Új év, új kezdet?
Nem feltétlenül. Mindössze annyi történt, hogy új naptárt nyitottunk. Igen, egy jelentős eltérés azért mutatkozik 2011 és 2012 között. 2012 szökőév, vagyis 366 napból fog állni. És igen, sok minden lesz új, hiszen hatályba lép Magyarország új Alkotmánya, a közéletben, adózás rendjében új rendelkezések lépnek életbe, melyek nem biztos, hogy kedvünkre vannak vagy kedvezni fognak nekünk, de ... az életünk folytatódik tovább. Nem újul meg, hacsak nem tervezünk mi magunk gyökeres változtatást, például egy újévi fogadalom megvalósításával. 
Sokszor halljuk a kérdést: Mit vár az új évtől?
Szerintem az új évet nekünk magunknak kell megtölteni mindazzal, amit szeretnénk. Nem várhatjuk az új évtől, hogy ő tegyen valamit, nem igaz? 
Ha egészségesebb, fittebb életre vágyunk, nekünk kell tenni érte azzal, hogy átgondoljuk és áttervezzük étkezésünket, testedzési szokásainkat. Aki dohányzik, és meg akar szabadulni káros szenvedélyétől, neki kell tennie érte. Aki családi, baráti körével, vagy szélesebb környezetével akar más viszonyt kialakítani, neki magának kell az első lépést megtennie. Aki úgy dönt, hogy valami szépet, tartalmas, alkotó tevékenységet akar végezni, nevezzük hobbinak, mozdulnia kell, hogy megvalósítsa.
Ne várjuk az új évtől, hogy majd hoz nekünk valami szépet, jót! Hiszen bármi is történik, azt nem az idő hozza, hacsak nem úgy gondolunk az időre, mint időjárás. Hanem mi magunk valósítjuk meg. Az emberek alakítják mindennapjainkat, attől függően, hogy milyen szerepet töltenek be az élet körforgásában. Lehet az egy új jogszabály megalkotása, egy munkahelyi döntés, egy film vagy egy zenei lemez elkészítése, egy könyv megjelentetése, egy kiállítás megnyitása, és sorolhatnám.
Az új év számlájára maximum ősz hajszálaink gyarapodását írhatjuk, mert az idő múlásával szervezetünk változik, öregszik. De még ez ellen is védekezhetünk egy picit. Nem, nem a hajfestékre gondolok :) Mivel azonban nem vagyok sem orvos, sem életmód tanácsadó, sem kozmetológus, nem tudok csodaszámba menő tippel szolgálni. Csak azt tudom, hogy talán tényleg igaz a mondás, hogy annyi idősek vagyunk, amennyinek érezzük magunkat. Én ezt a mondást nem fizikális kondíció, illetve egészségi állapot felől közelítem meg, hanem a szellem, a lélek oldaláról. Ha nem csak testünk, hanem szellemünk ápolására, karbantartására, kényeztetésére is odafigyelünk, sok szépségben lehet részünk. Keressük az élet szépségeit! Arra gondoljunk, hogy az a bizonyos pohár félig tele van, nem pedig félig üres, és máris sokat tettünk azért, hogy 2012 jó év legyen számunkra. Ne hagyjuk magára szegényt ennek megvalósításában, segítsünk neki!
Segítsünk magunknak, környezetünknek, hogy 2013 beköszöntekor elmondhassuk, jók voltunk együtt!

Boldog új esztendőt neked is, 2012!

2 megjegyzés:

  1. Egyetértek, hogy nekünk kell tenni ezekért. Bár van úgy, hogy nehéz. De kitartással elég sok minden elérhető.

    Boldog újévet ismét! :-)

    VálaszTörlés
  2. Igen, kitartással sok minden. Ahogy múltkor is beszéltünk róla, emlékszel? :)

    Boldogat neked is!

    VálaszTörlés