2012. január 15., vasárnap

Kommunikáció ... Internet

A kommunikáció az információcsere folyamata általában egy közös jelrendszer segítségével.
Az internet olyan globális számítógépes hálózatok hálózata, ami az internet-protokoll (IP) révén felhasználók milliárdjait kapcsolja össze ...  Forrás: Wikipedia

Leegyszerűsítve és a kommunikációra lebutítva: az internet lehetőséget teremt arra, hogy a felhasználók a hálózat segítségével kommunikáljanak egymással. Ezt sokféleképpen tehetik meg, akár elektronikus levéllel, akár MSN használatával, Skype segítségével, csevegő oldalakon, facebook-on, twitteren, különböző fórumokon, vagy videómegosztó oldalakon kommentelve. És ez  nagyon jó, sőt, üdvözölendő dolog.
Sokan félnek, mondván, hogy mi lesz az igazi emberi kapcsolatokkal, mi lesz az összejövős, teára, kávéra, sörre, akármilyen italra beülős találkozókkal, a személyes találkozásokkal.
Én nem hiszem, hogy az Internet ki tudja szorítani a személyes beszélgetéseket. Mert az ember alapvetően társas lény, szüksége van arra, hogy a másikkal szemben vagy a másik mellett ülve tárgyalják ki a számukra fontos dolgokat. Természetesen sokkal egyszerűbb a netes kapcsolattartás, sőt, sokszor könnyebb elmondani egy-egy dolgot úgy a másiknak, hogy nem látjuk az azonnali reakcióját, és néha talán jobban megnyílik az ember, mint face-to-face. De nem helyettesíti a személyes találkozást.
Ha visszaemlékszem azokra a időkra, mikor barátnőmmel csak postai levélben tudtuk tartani a kapcsolatot, hálásan összeteszem a két kezem, hogy mára ez a nehézség elhárult.
Viszont van egy problémám. A különböző fórumokkal, amikbe beleszalad az ember, a különféle hírportálokon megjelenő cikkek hozzászólásaival, illetve a videómegosztókon megjelenő kommentekkel. Illetve azok stílusával. Mindig elképedek, hogy arctalanul, névtelenül milyen stílust engednek meg maguknak az emberek! Hogy gyalázzák egymást, az aktuális cikk vagy videó, zenei klip alanyát. Elképesztő! Kíváncsi vagyok, hogy ezek az emberek a magánéletükben, családi vagy baráti körben is ilyen stílusban beszélnek vagy csak felbátorodnak az ismeretlenség megnyugtató tudatától?
Régebben azt mondták, hogy attól, hogy hangosabban kiabálsz, nem biztos, hogy igazad van. Most, úgy tűnik, így kell módosítani ezt az állítást: azért, mert trágár szavakat használsz a hozzászólásodban és fenyegetőzöl, nem biztos, hogy neked van igazad.
Szomorú. Nem tudom, merre tartunk, de nem hiszem, hogy nagyon jó úton járunk. Ha az alapvető emberi értékek, mint intelligencia, tolerancia, nyitottság, türelem, eltűnik, nem tudom, mire számíthatunk.
Egy biztos. Jó lenne végre felébredni és változtatni, amíg nem túl késő! Odafigyelni saját magunkra, hogy milyen szavakat használunk és odafigyelni a gyerekekre, hogy még csírájában elfojtsuk az alpári viselkedést. Én azt szoktam mondani, hogy intelligens módon, trágár szavak nélkül is el lehet küldeni melegebb éghajlatra azt, aki megérdemli. Bár, nem biztos, hogy megérti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése