2012. február 28., kedd

Carloz Riuz Zafón - A szél árnyéka


Kölcsön kaptam egy könyvet pár nappal ezelőtt. Egy spanyol író, Carloz Ruiz Zafón A szél árnyéka című regényét. Azzal a megjegyzéssel, hogy "Ez az egyik kedvenc könyvem. Fordulatos, néha misztikus, szinte félelmetes, szenvedélyes, és nagyon jó korrajz a háború utáni Barcelonáról. Szerintem tetszeni fog."
És ez így van!
A történet a 2. világháború utáni zűrzavaros világban játszódik, mikor az emberi élet olyan olcsó, hogy köpönyegforgató pribék rendőrök kényének-kedvének kiszolgáltatva lenni természetesnek tűnik, viszont semmi sem képes az olyan emberi érzéseket lerombolni, mint a szerelem, szeretet és barátság. 
Egy könyv és annak írója körül bonyolódik a történet. Mesélőnk, Daniel Sempere 11 éves, mikor könyvkereskedő édesapja elviszi az Elfeledett Könyvek Temetőjébe, azzal, hogy az a könyv, amit ott kiválaszt magának, meg fogja határozni egész további sorsát. És így is lesz. A fiút rabul ejti a különös történet, és mindent meg akar tudni az írójáról, Julian Carax-ról, de minduntalan falakba ütközik. Hosszú évek alatt eljut odáig, hogy szerelmeken, rendőrkopók fenyegetésein, különös alakok elbeszélésein keresztül, koldusból lett jóbarátjával felgöngyölítik a regény írójának történetét,  megismerik az életét, miközben sajátjukat majdnem elveszítik.
A történet idősíkokon, és több mesélő elbeszélésein keresztül vezet a végkifejletig, miközben több család életébe nyerünk betekintést, és tanúi lehetünk mély barátságok és szerelmek, és még mélyebb gyűlölet születésének. És annak, hogy milyen hasonló lehet két ember sorsa.

Bátran ajánlom a könyvet mindenkinek, aki szereti a fordulatos, filmszerűen pergő történeteket, amiben egyaránt megtalálható a humor és a torokszorító szomorúság,  a felemelő vagy éppen undort keltő emberi tulajdonság.
Egy biztos: nincs üresjárat, nincsen olyan mondat, aminek ne lenne mondanivalója, vagy ne lenne a későbbiekben jelentősége.
  
Azt hiszem, hogy a szerző Angyali játszma és A mennyország fogságában című regényeit is fel kell kutatnom :)

2 megjegyzés:

  1. Wow. Jól hangzik. Kölcsön adod? :-)

    VálaszTörlés
  2. Nem adhatom, mert én is kölcsönbe kaptam. Tegnap Éminek adtam oda, így családban marad :) De szeretném megvenni mind a hármat, és akkor természetesen kölcsön adom :)

    VálaszTörlés