2016. szeptember 4., vasárnap

Őszi estékre a tévé elé: Agymenők (The Bing Bang Theory)


Itt van az ősz, itt van újra... és vele karöltve az egyre rövidülő nappalok, amikor sötétben indulunk el reggel dolgozni, és sötétben érünk haza, és ettől nyűgösek leszünk. Vagy csak én? 
A nyűgök ellen nyerő a könnyed szórakozás, mert elűzi a sötét gondolatokat. A napi szükséges adaghoz egy hosszabb tévésorozat a legalkalmasabb választás, ami vicces, és aminek a szereplői belopják magukat az ember szívébe.

Annak idején nagyon szerettem a Jóbarátok (Friends) című sorozatot, amiben hat fiatal barát, Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Chandler és Joey szerelmi botladozásait követhettük. Jó volt, szórakoztató, lendületes, tíz évadot élt meg, de végül kimerült, nem volt új mondanivalója többé, a szereplők révbe értek, külön utakra tértek, így 2004-ben véget ért. 

Nem kellett sokat várni egy újabb, hasonló sorozatra, mert 2005-ben elindult az Így jártam anyátokkal (How I Met Your Mother), amiben Ted, az építészmérnök meséli el gyerekeinek, hogyan találkozott az anyjukkal, aminek bekövetkeztére nyolc évadot kell várni. De közben megismerjük Ted, Marshall, Barney, Lily és Robin barátságának történetét. Barátságok és szerelmek buktatói, családi és munkahelyi afférok mentén ismerjük meg a karaktereket, amit néha keserédesen tálalnak, de a sorozat leginkább a humorra épít, ami olykor kissé abszurd. Kilenc évadot élt meg a történet, 2014-ben zárták le. 

A két sorozat karakterei között találunk divatszakmában dolgozót, szakácsot, masszőrt, paleontológust, irodai aktakukacot, színészt, építészmérnököt, jogászt, pedagógust, tévés műsorvezetőt, vagyis nagy a szórás. A karakterek egyike sem teljesen százas, mindegyiknek van kisebb diliflepnije, és ez teszi őket egy csapattá. Van azonban egy olyan sorozat, amiben a karakterek legfontosabb közös nevezője a tudomány és a nagy diliflepni, és amelyiket a legjobban szeretem a három közül. Ez az Agymenők (The Bing Bang Therory), ami 2007-ben indult, és hamarosan vetíteni kezdik a tizediket is. 

Az Agymenők is szituációs komédia (sitcom), mint elődei, a helyszínek és a szereplők mindig ugyanazok, a helyzetek pedig, amibe a szereplők keverednek, illetve inkább amibe keverik magukat, nem mindennapiak. 
A főszereplők nagy koponyák, tudósok, egyfajta különc zsenik, igazi kockák, akik a képregények, a sci-fi és fantasy világában nagy jártassággal bírnak, az élet hétköznapi területein azonban úgy bukdácsolnak, mintha bekötött szemmel bolyonganának egy labirintusban. 
A sorozat mozgatórugója Sheldon Cooper, az elméleti fizikus, akinek lételeme a logika, ebből a szempontból olyan, mint Spock a Star Trekből. Életének középpontjában a tudomány áll, annak rendel alá mindent, abból vezeti le a következtetéseit, és mindenki fölött állónak tartja magát, hiszen bizonyítottan zseni. Ám az emberi kapcsolatokból semmit sem ért, szociális kapcsolatait tekintve analfabéta, nem tud könnyed társalgásban részt venni, ha nem ő áll a középpontban, akkor rosszul érzi magát. Nőkkel nem érintkezik, nincsenek ugyanis romantikus érzelmei, amik alkalmassá tennék kapcsolatra. Sheldon a legbonyolultabb figura a sorozatban, a nevüket tekintve azonban a többiek beelőzik őt. Lakótársa, Leonard Hofstadter kísérleti fizikus, aki kocka léte ellenére kicsit jobban eligazodik az életben, mint Sheldon, jobban érti a társadalmi érintkezés szabályait, és vágyik a szerelemre, de általában rossz lánnyal kezd, már amikor tudja, hogyan kezdeményezzen.
Howard Wolowitz a NASA-nak dolgozó mérnök, mondani sem kell, szintén kocka, aki minden nőnek ajánlatot tesz, mert görcsösen vágyik a másik nemre, persze nem sok sikerrel, köszönhető fura kinézetének és nyomulásának. Az anyjánál lakik, akihez fűződő kapcsolata meglehetősen fura, mert egyrészről ő mama kicsi fia, másrészről utálja ezt a kilátástalan helyzetet.
Rajesh Koothrappali, a fóbiás, indiai asztrofizikus sem lóg kis sokban a többiek közül, ő is a saját lábában esik hasra, bármikor is akar kapcsolatot teremteni az ellenkező nemmel, amit nagyban befolyásol, hogy nők jelenlétében megnémul és csak alkohol hatására tud megszólalni.
A négy szociopata, képregények és rituálék között élő "geek" barát méltó társa lesz a későbbiekben Amy Farrah Fowler, a neurobiológus lány, aki egyfajta antinő, már ami a kinézetét és viselkedését illeti, és az apró, tűzről pattant, csinos Bernadette Rostenkowski, aki pincérnőként dolgozik, de mikrobiológusként tanul és doktorál.
És ott van még Penny... Igen, csak így, Penny, aki nem tudós, nem zseni, nem szociopata, csak egy egyszerű lány, aki Sheldon és Leonard szembeszomszédja lesz. Pincérnőként dolgozik, színésznő akar lenni, és teljesen földi módon éli a húszas éveiben járó független lány életét, mellette a tudós csapat még inkább úgy néz ki és úgy viselkedik, mintha földönkívüliek lennének.

Vicces és abszurd szituációk tömkelege jellemzi a sorozatot, az ember egyszerre nevet és hitetlenkedik azon, amit ezek az "ufók" művelnek. Mivel a szokásos kb. 20-25 perc egy rész időtartama, nagy kanállal lehet fogyasztani, és garantáltan nem árt meg. Illetve ez nem teljesen igaz, mert Sheldon kényszeressége ragadós tud lenni, úgyhogy vigyázat! 

Kinek ajánlom? Annak, aki szereti az abszurd humort, magas a toleranciaküszöbe, nem teljesen ismeretlen előtte a DC és Marvel univerzum, mert elég sok benne az utalás képregényekre, filmekre, és akit nem zavarnak a kissé különc módon kinéző és viselkedő emberek botladozásai.

Kinek nem ajánlom? Aki könnyes-bús, gyönyörű emberekkel előadott romantikus sztorira vágyik, amiben nincsenek konfliktusok, és amiben a szereplők racionálisan, a társadalmi elvárásoknak megfelelően viselkednek minden szituációban, illetve annak sem, aki tudományos tézisek komoly igazolását várja.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése